//
lees...
In de pers

Nederlanders in VS debatteren over dubbel paspoort (RNW, 17 okt 2011)

Conclusie van onze afscheidsreis door de VS tot nu toe: als er één ding is waar Nederlanders in Amerika zich over opwinden, dan is het dat Den Haag hun paspoort wil afpakken. Daarover werd dinsdag onder leiding van Boris Dittrich gedebatteerd op de Netherland Club in New York.

Jan Joosten is partner op een prestigieus advocatenkantoor in Manhattan. Dankzij de ‘green card lottery’ kreeg hij een werkvisum. Daarmee zou hij als Nederlander voor onbepaalde tijd in de VS kunnen blijven. Maar in 2009 besloot Jan toch om Amerikaan te worden.

Rij voor niet-Nederlanders
‘Ik woonde hier toen inmiddels al twaalf, dertien jaar’, vertelt hij. ‘En als je lang in een land woont, wil je ook graag meedraaien. Voor mij was één van de dingen, dat ik toen Obama verkozen werd niet op hem kon stemmen. En dat had ik graag wel gedaan.’

Het besluit van Jan betekende wel dat Nederland hem zijn Nederlandse nationaliteit ‘afpakte’. ‘Zo voelde ik dat tenminste. Ik begrijp ook niet precies wat het probleem is. Want ik heb geen kwaad in de zin en ik ben eigenlijk een Nederlander. Het is raar dat ik op Schiphol nu in de rij voor niet-Nederlanders moet staan.’

Regels aangescherpt
Als het ligt aan de regering Rutte, wordt de in 2003 aangepaste wet op het Nederlanderschap straks nog verder aangescherpt. Ook groepen voor wie eerder nog uitzonderingen werden gemaakt, zoals oud-Nederlanders en Nederlanders met een buitenlandse partner, mogen dan nog maar één paspoort hebben.

Het debat hierover op de Netherland Club is een initiatief van Eelco Keij samen met World Connectors en de lokale afdelingen in de VS van de VVD, PvdA en D66. Keij zegt dat Den Haag met het beperken van dubbele nationaliteit zichzelf ‘zowel economisch als emotioneel in de voet schiet’.

Niet genoeg waardering
‘Nederlanders in het buitenland zijn een bijzonder soort economisch smeermiddel’, zegt Keij. ‘Ze brengen connecties tot stand waar soms generaties Nederlandse bedrijven nog profijt van hebben.’ Maar daar lijken minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en premier Rutte weinig waardering voor te hebben.

‘Nederlandse politici komen met busladingen naar New York voor de Verenigde Naties en andere werkbezoeken. Maar ik moet de eerste politicus nog tegenkomen die mij vraagt: wat kan ik nu voor jullie Nederlanders in het buitenland betekenen?’

Van twee walletjes
Dat vindt ook de gespreksleider bij het debat: D66-coryfee Boris Dittrich, sinds 2007 zelf expat vanwege zijn werk in New York bij Human Rights Watch. ‘Het lijkt erop alsof men denkt: nou ja, die zitten toch in het buitenland. Ver van Den Haag. En ze zijn misschien niet belangrijk voor het aantal stemmen.’

In de VS, zegt Dittrich, is juist iedereen trots op zijn oorspronkelijke nationaliteit. ‘Puertoricanen, Ieren… Iedereen heeft wel een nationale feestdag. Terwijl ik in Nederland het gevoel krijg dat je door het keurslijf moet van het Nederlanderschap. Anders wordt je ervan beticht dat je van twee walletjes eet.’

Succesvol immigratieland
Volgens advocaat Jan Joosten is er in Nederland sprake van een symptoomdiscussie. ‘Er zijn integratieproblemen, maar het feit dat mensen toevallig nog in hun achterzak een ander paspoort hebben, heeft er niets mee te maken.’

Ook Joosten benadrukt dat de Verenigde Staten dit totaal anders aanpakt. ‘De VS is een van de meest succesvolle immigratielanden ter wereld, maar die doen daar dus niet moeilijk over. Vroeger deden ze dat wel, maar daarna zijn ze tot het inzicht gekomen dat er geen enkel probleem was als immigranten hun oorspronkelijke nationaliteit behielden.’

Een vuist maken
Maar zal de Haagse politiek luisteren naar Nederlanders in de Verenigde Staten? Boris Dittrich is optimistisch over het effect dat het debat in New York zal hebben. ‘Soms zijn wetsvoorstellen gemaakt op de tekentafel van ambtenaren in Den Haag’, zegt hij. ‘Met een politiek sausje eroverheen.’

Als dan blijkt dat zo’n wetsvoorstel gevolgen heeft waarover niet is nagedacht, en als er uit de VS allemaal verhalen komen over het effect op het dagelijks leven van mensen, dan komt Den Haag misschien zelf wel met een wijzigingsvoorstel, denkt hij. ‘Ik heb wel enige hoop dat we een vuist kunnen maken.’

Bron en verdere informatie (incl. radio interview met Boris Dittrich):
http://www.rnw.nl/nederlands/article/nederlanders-vs-debatteren-over-dubbel-paspoort

Advertentie

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: