//
lees...
In de pers

Nederlanders in VS starten petitie voor dubbele nationaliteit (RNW, 24 okt 2011)

‘Nederlanders overzee mogen niet van hun staatsburgerschap worden beroofd’. Met een petitie willen Nederlandse politici in New York voorkomen dat de wet rond dubbele nationaliteit wordt aangescherpt. De initiatiefnemers hopen op steun van andere Nederlanders in het buitenland.

Het initiatief voor de petitie komt van de organisatie Worldconnectors en lokale afdelingen van PvdA, D66 en regeringspartij VVD in de VS. Tijdens een debatavond op de Netherland Club in New York over dubbele nationaliteit besloten deze lokale partijen de handen in een te slaan. Ze willen nu met een online-petitie een wetsvoorstel van minister Donner over dubbele nationaliteit van tafel vegen.

Wetsvoorstel
Minister Donner wil de eisen voor het verkrijgen en behouden van het Nederlanderschap aanscherpen. Ook groepen voor wie eerder nog uitzonderingen werden gemaakt, zoals oud-Nederlanders en Nederlanders met een buitenlandse partner, mogen volgens de plannen van Donner nog maar één paspoort hebben.

Binnenkort zal de Tweede Kamer zich over het wetsvoorstel buigen. De initiatiefnemers van de petitie hopen de Kamerfracties ervan te overtuigen tegen het wetsvoorstel te stemmen.

‘We hebben via-via gehoord dat ze zich in Den Haag niet hebben gerealiseerd dat dit wetsvoorstel zo’n impact heeft op Nederlanders in het buitenland’, zegt inititiefnemer Eelco Keij van de organisatie World Connectors.

‘In het buitenland wonen meer dan 700.000 Nederlanders en een groot deel van hen kan worden geraakt door zo’n wetswijziging. Om hoeveel Nederlanders het precies gaat, is helaas niet bekend.’

Het niet willen opgeven van het Nederlanderschap heeft in de eerste plaats emotionele redenen, zegt Keij. ‘Het voelt alsof je een deel van je identiteit moet opgeven. Dat realiseer je je pas als je in het buitenland woont.’

Optimistisch
Keij hoopt dat met name de Amerikaanse afdeling van de VVD de Kamerleden in Den Haag ervan kan overtuigen dat de wetswijziging er niet moet komen. Vooralsnog is hij optimistisch gestemd. ‘Binnen 3 dagen tijd en nog zonder veel publiciteit hebben al 454 Nederlanders van over heel de wereld de petitie ondertekend. We hopen dat dit er in ieder geval een paar duizend worden.’

Bron: http://www.rnw.nl/nederlands/article/nederlanders-vs-starten-petitie-voor-dubbele-nationaliteit

Advertentie

Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Eelco Keij: “Welk probleem los je op als je mensen hun nationaliteit afneemt?” - 9 oktober, 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: