//
lees...
In de pers

Expat-Nederlander wil twee paspoorten houden (Volkskrant, 31 okt 2011)

Van onze correspondent Diederik van Hoogstraten

NEW YORKHet wetsvoorstel om Nederlanders in het buitenland hun dubbele nationaliteit te ontnemen, krijgt wereldwijd felle kritiek. Een New Yorkse petitie tegen de plannen van CDA-minister Donner slaat aan, en ontvangt steun van prominenten uit uit linkse en rechtse partijen, onder wie Joris Voorhoeve (VVD) en Herman Wijffels en Ruud Lubbers (CDA).

‘Voor het eerst maken Nederlanders in het buitenland samen een vuist’, zegt initiatiefnemer Eelco Keij (34) uit New York. Het gaat hier om ten minste 700 duizend Nederlanders. Een snel groeiend deel van die groep heeft zich via de online petitie uitgesproken tegen de regeringsplannen. Veel Nederlanders in de VS zijn bezorgd, merken medewerkers van het consulaat in New York en de ambassade in Washington.

‘Indentiteit en loyaliteit aan Nederland gaan niet verloren door een tweede nationaliteit, die men vaak aanvraagt om puur praktische redenen’, aldus de petitie (te vinden op petities.nl), opgesteld door de New Yorkse afdeling van D66, PvdA en regeringspartij VVD. ‘Nederlanders in het buitenland zijn ambassadeurs voor het Nederlands belang. Schilder ze niet af als het Nederlanderschap onwaardig.’

Het wetsvoorstel is hoofdzakelijk gericht op immigranten in Nederland; dat het ook emigranten betreft, is ‘bijkomende schade’ waarover minister Donner niet spreekt. Een onderscheid tussen immigranten en emigranten zou echter ongelijke op behandeling neerkomen; juriste Susanne Mooij uit Londen acht het onwaarschijnlijk dat voor vertrokken Nederlanders een uitzondering wordt gemaakt.

“Trend is dat landen de dubbele
nationaliteit juist vaker toestaan”

Dat bij het wetsvoorstel het emigrantenbelang niet is meegewogen, kan samenhangen met het feit dat vertrokken Nederlanders nauwelijks stemmen. Van de tienduizenden Nederlanders in de VS brachten slechts 1.200 mensen hun stem uit bij de laatste Tweede-Kamerverkiezingen.

Wie een andere nationaliteit aanneemt, zal volgens het wetsvoorstel straks per definitie ex-Nederlander zijn. Terugkeren en opnieuw staatsburger worden, zal bijzonder moeilijk worden. De wet is eerder in 2003 aangescherpt, maar het nieuwe plan zal het vrijwel onmogelijk maken om twee paspoorten te hebben. Dat geldt ook voor in het buitenland geboren kinderen van Nederlanders.

Daarmee gaat de regering tegen de internationale trend, zegt immigratie-expert Mooij. De meeste westerse landen maken het makkelijker om meer dan één nationaliteit te hebben. ‘Dit druist in tegen alles waarvoor Nederland staat’, zegt advocaat en D66-lid Olav Haazen (43) uit de VS, een van de initiatiefnemers. Door vertrokken landgenoten te degraderen tot ‘tweederangs burgers’ maakt de regering zich schuldig aan ‘economische zelfkastijding’, vindt Keij, een consultant met twee paspoorten. ‘Nederlanders in den vreemden zijn een smeermiddel voor het bedrijfsleven.’

Zondag hadden bijna zesduizend mensen de petitie ondertekend, onder wie Voorhoeve, Wijffels, europarlementariër Thijs Berman en oud-minister Jan Pronk (PvdA). Pogingen om een reactie van minister Donner te krijgen, bleven onbeantwoord.

Het tegen-initiatief ontstond op een drukbezochte avond op de Netherland-Club in New York. Ook werd daar de ‘Expat Partij opgericht, wellicht goed voor twee of drie zetels.

Bron:  Volkskrant, Maandag 31 Oktober, 2011
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3005740/2011/10/31/Expat-Nederlander-wil-twee-paspoorten-houden.dhtml

Advertentie

Reacties

2 gedachtes over “Expat-Nederlander wil twee paspoorten houden (Volkskrant, 31 okt 2011)

  1. er zijn ook vele Nederlanders die graag 2 nationaliteiten behouden terwijl ze (tijdelijk) in NL wonen, dus de eerste zin van de petitie zou gewoon “Wij Nederlanders” moeten zijn !

    Geplaatst door Peter van Veen | 31 oktober, 2011, 20:36
  2. Wat jammer dat de petitie niet open staat voor “gewone” Nederlanders, die (nog) wel in Nederland wonen. Niet erg democratisch om zo’n grote groep mogelijke sympatisanten buiten te sluiten van het ondertekenen van deze petitie.

    Het maakt de petitie minder sterk.

    Geplaatst door Mirjam | 1 november, 2011, 05:21

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: