//
lees...
In de pers

Beperking meervoudige nationaliteit: onzinnig en economisch nadelig (Staatscourant 44-2011)

Met het wetsvoorstel om de meervoudige nationaliteit voor Nederlanders te beperken, schiet het kabinet zichzelf in de voet . Niet alleen worden 700.000 Nederlanders benadeeld, ook zijn er forse negatieve gevolgen voor het bedrijfsleven, stelt Eelco Keij van Worldconnectors.

De huidige regering is van zins de wet op het Nederlanderschap binnenkort te wijzigen. Zowel nieuwe Nederlanders als (oud-)Nederlanders en hun kinderen die in het buitenland wonen zullen daardoor gedwongen worden hun Nederlanderschap op te geven bij het verkrijgen van een andere nationaliteit. De wet huldigt het principe dat het hebben van één nationaliteit de voorkeur heeft boven een meervoudige nationaliteit. Dat principe bestond al langer, maar het wordt nu verder aangescherpt. Vigerende uitzonderingen die meervoudige nationaliteit nog mogelijk maken, dreigen met dit voorstel van minister Donner zonder pardon te worden geschrapt.

De inhoud van het wetsvoorstel komt erop neer dat het voor (oud-)Nederlanders en hun kinderen die buiten Nederland wonen lastiger wordt de Nederlandse nationaliteit te herkrijgen. Echtgenoten van Nederlanders die willen naturaliseren tot Nederlander zullen afstand moeten doen van hun andere nationaliteit(en) en kunnen niet langer vanuit het buitenland naturaliseren. En tenslotte komen uitzonderingen op de verliesgronden van het Nederlanderschap te vervallen. Deze laatste categorie vormt de belangrijkste wijziging in het wetsvoorstel.

Het gaat om landgenoten die in het land van die andere nationaliteit zijn geboren en daar ten tijde van de verkrijging van de andere nationaliteit hoofdverblijf hebben. Maar ook om Nederlanders die voor het bereiken van de meerderjarige leeftijd een onafgebroken periode van vijf jaren toelating en hoofdverblijf in het land van die andere nationaliteit hebben gehad; en zij die ten tijde van de verkrijging van de andere nationaliteit gehuwd zijn (of een geregistreerd partnerschap hebben) met een persoon van die andere nationaliteit.

New York
Deze drie bovengenoemde categorieën Nederlanders zullen dus voortaan het Nederlanderschap verliezen bij vrijwillige verkrijging van een andere nationaliteit, mocht het omstreden wetsvoorstel worden aangenomen. Onlangs vond in New York een debat plaats over dit wetsvoorstel, in samenwerking met de afdelingen van de PvdA, D66 en de VVD in deze stad en op instigatie van de Worldconnectors. Dit is een groep opinieleiders uit verschillende sectoren en generaties in Nederland die, geïnspireerd door het Earth Charter en de Millenniumverklaring Nederland internationaler willen laten denken.

De benadeelde partij is omvangrijk. Er zijn ten minste 700.000 Nederlanders met één nationaliteit die in het buitenland wonen, aldus de OESO in een schatting in 2001, dus Nederlanders met meervoudige nationaliteit buiten beschouwing gelaten. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken gaat uit van één miljoen. Het mooiste argument dat tijdens de debatavond in New York naar voren kwam, is dat wij als internationaal georiënteerd land actief Nederlanders naar het buitenland sturen – via studies, werkprogramma’s etc. – en dat we dan ook niet verbaasd moeten zijn dat Nederlanders verliefd worden op buitenlanders en met ze trouwen.

Nederlanders in het buitenland zijn een speciaal soort ambassadeurs. Soms komen ze nooit meer terug, maar ze blijven Nederlander en Nederland vertegenwoordigen, met hart en ziel. Vanuit Europees perspectief is het voorstel bovendien een onbegrijpelijke zet van de regering want de laatste jaren zien de meeste Europese landen dubbele nationaliteiten niet langer als een (loyaliteits)probleemn. Zij erkennen daarmee dat in een globaliserende wereld het weghalen van een paspoort de identiteit van het individu nog steeds onaangetast laat.

Nee, over dit wetsontwerp hangt een zweem van Wilders’ PVV. Het is gebaseerd op angst, angst voor nieuwe Nederlander die ons, als (oud-)Nederlanders in het buitenland, meedogenloos in het kielzog meeneemt. Sinds wanneer zijn Nederlanders bang voor het buitenland en iedereen die daar woont of vandaan komt? Waar is nu die zogenaamde VOC-mentaliteit?

Smeermiddel
Nog belangrijker voor de regering zelf is dat zij zich hiermee economisch in de eigen voet schiet: Nederlanders in den vreemde vormen immers een economisch smeermiddel voor het bedrijfsleven waar nog generaties van bedrijven hun voordeel mee kunnen doen. Waarom deze investeringen bij voorbaat in de kiem smoren door deze Nederlanders actief het Nederlanderschap te ontzeggen?

Inmiddels hebben de Worldconnectors en lokale politieke partijen (inclusief VVD) een online actie gestart (nederlandersoverzee.petities.nl) om de Kamer op te roepen dit voorstel niet te steunen. Na slechts een paar dagen waren er al duizenden handtekeningen verzameld van Nederlanders uit alle hoeken van de wereld.

De auteur is lid van Worldconnectors.
Susonne Mooij (Everaert Advocaten) en Lucas Hoogduin droegen aan dit artikel bij

Oorspronkelijk verschenen in de Staatscourant 44-2011, op 2 November 2011

Advertentie

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: