//
lees...
In de pers, Kort of geblogd

Vijf Vragen: Afschaffing Dubbele Nationaliteit (Volkskrant)

Expats willen hun paspoort niet inleveren

Duizenden Nederlanders in het buitenland vrezen voor het verlies van hun Nederlandse paspoort. Kamerleden krijgen boze mails, juist uit Israël en de VS.

Vanwaar de bezorgdheid onder de zogeheten expats?
Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) wil de Rijkswet op het Nederlanderschap aanpassen. Hij richt zich met name op buitenlanders die Nederlander willen worden. Om voor het Nederlanderschap in aanmerking te komen, moeten ze afstand doen van ‘een of meer andere nationaliteiten.’ In het wetsvoorstel staat één alinea over Nederlanders in het buitenland. Onder het motto ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ schrijft de bewindsman ‘dat het Nederlanderschap in beginsel wordt verloren bij vrijwillige verkrijging van een andere nationaliteit.’ Ofwel: wie Amerikaan wordt, moet zijn Nederlandse paspoort inleveren. Daarop zijn de expats aangeslagen.

Hoe groot is de commotie?
Binnen een paar weken hebben ongeveer veertienduizend Nederlanders in den vreemde een petitie getekend die is opgesteld door afdelingen van VVD, PvdA en D66 in New York. ‘Nederlanders overzee mogen niet van hun staatsburgerschap worden beroofd’, luidt de noodkreet. De Tweede Kamer wordt opgeroepen een stokje te steken voor de plannen van Donner. Vanuit de hele wereld worden ook Kamerleden zelf en ambassades bestookt met vragen. Er wonen en werken circa een miljoen Nederlanders in het buitenland.

Is de zorg gegrond?
Volgens Irgoen Olei Holland, een organisatie die Nederlanders in Israël vertegenwoordigt, wordt in de petitie ten onrechte de indruk gewekt dat het Nederlanderschap kan worden ‘ingetrokken’. Voorzitter Henoch Wasjberg schreef zijn verontruste achterban dat het behoud van meerdere nationaliteiten mogelijk blijft. ‘De wet heeft geen terugwerkende kracht.’ Ook vanuit Israël, met een grote Nederlandse gemeenschap, is de petitie ondertekend.

Wat gaat de Tweede Kamer doen?
De Kamer, geschrokken van de vele reacties, zal minister Donner deze week erop aanspreken. Eigenlijk is de kwestie van de expats een bijzaak in het wetsvoorstel; het gaat daarin voornamelijk om buitenlanders die het Nederlanderschap begeren. Donner vindt dat zulke ‘nieuwe Nederlanders’ in principe afstand moeten doen van hun oorspronkelijke nationaliteit. Dit om hun ‘participatie en integratie’ in de samenleving te bevorderen.

Voelt Donner de hete adem van de PVV in zijn nek?
Feit is dat de partij van Geert Wilders, gedoogpartner van het minderheidskabinet, al lang de dubbele nationaliteit bekritiseert. Wie over meer dan één paspoort beschikt, zou geen ‘goede Nederlander’ zijn (‘dubbele nationaliteit, dubbele loyaliteit’). Vorige week nog bepleitte de PVV dat Turkse Nederlanders hun Turkse paspoort moeten inleveren om aan de dienstplicht in het land van herkomst te ontkomen. Wilders lijkt niet voorzien te hebben dat het wetsvoorstel vooral op verzet stuit in zijn geliefde landen, de VS en Israël.

Theo Koelé

Bron: Volkskrant, maandag 14 november 2011

VK-artikel_14_nov_2011

Advertentie

Reacties

6 gedachtes over “Vijf Vragen: Afschaffing Dubbele Nationaliteit (Volkskrant)

  1. Het is al jaar en dag zo dat als Nederlander je geen tweede nationaliteit erbij kan hebben (zoals de Engelstalige landen en meerdere andere landen zoals Marokko, Turkije enz.) zonder verlies van je Nederlanderschap.

    Dit wetsvoorstel is derhalve een correctie op het feit dat buitenlanders naast hun oorspronkelijke nationaliteit ook de Nederlandse nationaliteit kunnen krijgen en dus twee of meerdere nationaliteiten kunnen bezitten.

    Ik denk dat deze ongelijkheid inderdaad opgeheven moet worden. Als je als oorspronkelijke Nederlander niet ook de nationaliteit van je buitenlandse woonland kan krijgen zonder de Nederlandse nationaliteit te verliezen, dan moet dat ook andersom zo zijn.

    Geplaatst door Monique | 23 november, 2011, 22:20
    • De petitie is tegen het opheffen van *bestaande* uitzonderingen op wde regel die je aanhaalt. We begrijpen de achterliggende gedachte, maar het voorstel heeft (onbedoelde?) neveneffecten op een hele grote groep Nederlanders en hun kinderen die in het buitenland verblijven. Zie de veelgestelde vragenlijst voor details.

      Geplaatst door Nederlander | 24 november, 2011, 18:26
  2. Lees het wetsvoorstel. Niet de petitie.

    Geplaatst door Herbert Van-Vliet | 29 november, 2011, 04:55
    • Weet niet wat je daarmee bedoelt Herbert, maar het is goed advies. Het is moeilijk om alle details op te nemen in de beperkte ruimte beschikbaar op de petitie-site. De gehele tekst van het concept staat hier: http://www.internetconsultatie.nl/nationaliteitsrecht/document/300 incl. uitleg en motivatie.

      In de originele internet-consultatie werd weinig of geen aandacht besteed aan de impact op Nederlanders in het buitenland. Als je alleen de introductie zou lezen zou je haast denken dat er geen impact is. Dat is juist het probleem. Men heeft de effecten ofwel niet goed uitgelegd ofwel zelf niet goed ingeschat/begrepen.

      Geplaatst door Nederlander | 29 november, 2011, 10:29
  3. Vraag me af op welke termijn dit eventueel in kan gaan. Korte termijn? Maanden? Wie heeft hier uitsluitsel over?

    Geplaatst door Dave | 7 maart, 2012, 16:28

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: