Rosenthal neemt geen stelling over dubbel paspoort
D66-Kamerlid Alexander Pechtold is boos over de houding van minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken inzake dubbele paspoorten. Bij de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken vroeg hij de minister zich uit te spreken over het recht van Nederlanders in het buitenland op dubbele nationaliteit. Maar de minister weigerde hierop in te gaan.
Vorige week werd al volop gediscussieerd over dubbele paspoorten bij de begrotingsbehandeling van Binnenlandse Zaken. Minister Piet Hein Donner (CDA) bereidt namelijk een nieuwe Rijkswet op het Nederlanderschap voor, waarin het moeilijker wordt om als expat of emigrant twee paspoorten te hebben.
Een motie die Donner opriep om het wetsvoorstel te heroverwegen, werd weggestemd. Ook door de VVD, die eerder had gezegd tegen de plannen te zijn om uitzonderingen voor Nederlanders in het buitenland te schrappen. Het argument van de VVD was dat het wetsvoorstel nog bij de Raad van State ligt voor advies.
Eigen mening
Toch stelde Alexander Pechtold het onderwerp – dat bij expats en emigranten steeds meer onrust veroorzaakt – opnieuw aan de orde. Hij wilde weten of Uri Rosenthal (VVD) – de minister die het meest verantwoordelijk is voor Nederlanders in het buitenland – het standpunt van zijn partij zou bevestigen.
Rosenthal zei donderdag tijdens de begrotingsbehandeling wel dat hij de betrokkenheid van expats koestert. ‘Ik zal er van mijn kant alles aan doen dat die betrokkenheid bij Nederland ook volop overeind blijft.’ Maar verder beriep hij zich op het argument dat het advies van de Raad moet worden afgewacht.
Afgeraden motie
Dat ging Pechtold niet ver genoeg. Hij merkte op dat ‘expats zelf moeten beslissen of ze nog betrokken willen blijven bij Nederland als het zo’n beleid voert’. Vervolgens diende hij een motie in om de minister te dwingen om op politieke – in plaats van formele of staatsrechtelijke gronden – een mening te geven.
De minister verzocht Pechtold aanvankelijk om de motie aan te houden totdat er meer bekend is over het definitieve wetsvoorstel. Maar nadat de D66-politicus dit had geweigerd, gaf de minister aan het voorstel ‘af te raden’. Dit betekent dat de regeringspartijen volgende week tegen de motie zullen stemmen.
bron: http://www.rnw.nl/nederlands/article/rosenthal-neemt-geen-stelling-over-dubbele-paspoorten
LESSONS LEARNED INZAKE DUBBELE NATIONALITEIT EMIGRANTEN
Onze zuiderburen zijn heel wat liberaler inzake dubbele nationaliteit van Belgische Emigranten…..
De litanie over dubbele nationaliteit van emigranten heeft zich aantal jaren geleden ook in Belgie afgespeeld. Zie bijgaande link: http://www.viw.be/PDF/dubbele_nationaliteit_overmeire&mortelmans.pdf
België heeft uiteindelijk in 2008 het verdrag van de Raad van Europa 6 mei 1963, gewijzigd in 1993 en 1997 over beperking van de dubbele nationaliteit opgezegd !!!!! Hetgeen ertoe geleid heeft dat Belgen bij emigratie hun oorspronkelijke nationaliteit kunnen behouden !!!!!
Zie bijgaande link: http://www.diplomatie.be/thehaguenl/default.asp?id=23&mnu=23&ACT=5&content=73
Een zeer lerenswaardige les voor de behandeling van de motie Pechtold (3300 V nr. 84) en de Raad van State, Staten-Generaal en het kabinet inzake de geplande Nederlandse wetgevings aanpassing.
Motie Pechtold 29/11, zonder enige stemverklaring van welke partij dan ook, verworpen door tegenstem regeringspartijen + PVV + SGP