//
lees...
In de pers

Kabinet: één nationaliteit tenzij afstand doen onmogelijk is (RNW, 2 maart 2012)

Door: Redactie RNW

Het kabinet wil dat iedereen zoveel mogelijk over één nationaliteit beschikt. Uitzonderingen vervallen, behalve als het afstand doen van de andere nationaliteit niet mogelijk is. Dat heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt na afloop van de ministerraad. Binnenkort zal de Tweede Kamer zich over het wetsvoorstel buigen.

Door de aanscherping van de wetgeving vervallen de huidige uitzonderingen en verliezen alle Nederlanders die vrijwillig een andere nationaliteit aannemen, automatisch het Nederlanderschap. In een persbericht stelt de regering dat het ‘aan iedereen zelf is om een afweging te maken tussen het behoud van de oorspronkelijke nationaliteit en het aanvaarden van een andere nationaliteit’.

De wet geldt alleen voor toekomstige gevallen. Nederlanders die nu al meerdere nationaliteiten hebben, verliezen het Nederlanderschap niet.

Geen verrassing
Het besluit van het kabinet komt niet als een verrassing. Maandag maakte minister Spies (Binnenlandse Zaken) al duidelijk dat ze af wil van de uitzonderingen waardoor Nederlanders in het buitenland soms twee paspoorten mogen hebben. Spies volgde daarmee weer de lijn van haar voorganger Piet Hein Donner.

Het wetsvoorstel over de dubbele nationaleit heeft de afgelopen maanden tot veel discussie geleid. Een groep Nederlanders in het buitenland startte eind oktober vorig jaar een petitie voor behoud van de dubbele nationaliteit. Tot nu toe tekenden ruim 21.000 mensen deze petitie, onder wie topbestuurders uit het Nederlands bedrijfsleven.

Spies: één nationaliteit is belangrijk
Minister Spies zei vrijdag op Radio 1 dat het belangrijk is dat mensen één nationaliteit hebben. ‘Het is een vrijwillige keuze van bijvoorbeeld mensen die in Nederland geboren zijn, om in Amerika of ergens anders te gaan wonen. Zij moeten zich realiseren dat de keuze voor een tweede nationaliteit dan ook tot consequentie heeft dat ze de oorspronkelijke nationaliteit verliezen.’

Eén nationaliteit is volgens Spies belangrijk omdat je je daarmee ‘verbind aan het land’. ‘Het is ook belangrijk voor de manier waarop je meedoet in het land waarvan je de nationaliteit hebt gekregen of aanvaard. Dat vragen we van mensen die de Nederlandse nationaliteit aannemen en hun oude nationaliteit daarvoor opgeven. Dat vragen we dus ook van geboren Nederlanders die een tweede nationaliteit zouden willen aanvaarden.’

D66 niet eens met wetsvoorstel
D66 noemt wetsvoorstel van het kabinet ‘een slecht plan’. Een dubbel paspoort hoort volgens D66-Kamerlid Gerard Schouw bij de moderne samenleving.

‘We hebben ongeveer een miljoen mensen die voor Nederland zijn uitgezonden in het buitenland. De expats kunnen soms heel goed profiteren van een dubbel paspoort en dat wordt hen nu ontnomen. We vinden dat een slechte zaak dus D66 zal er alles aandoen om dit wetsvoorstel van tafel te vegen.

Bron: Kabinet: één nationaliteit tenzij afstand doen onmogelijk is // Foto: ccthms.nl

Advertentie

Reacties

7 gedachtes over “Kabinet: één nationaliteit tenzij afstand doen onmogelijk is (RNW, 2 maart 2012)

 1. Ik vind het getuigen van verstand als de politiek/het kabinet echt belangrijke zaken bespreekt en oplost daar in het Catshuis en zich niet door iemand laat afleiden die alleen op stemmenwinst uit is.

  Geplaatst door bud bickes | 5 maart, 2012, 17:38
 2. Ik kreeg vandaag een antwoord van de PvdA dat ook zij zich tegen dit wetsvoorstel inspannen. Van de partijen die ik heb aangeschreven hebben D66 en PvdA een inhoudelijk antwoord gegeven. De VVD heeft op 5 maart toegezegd hier nog op terug te komen, en de PVV heeft (nog) niet gereageerd.
  Mogelijk dat het advies van de Raad van State (http://nos.nl/artikel/351596-rvs-tegen-plan-dubbele-nationaliteit.html) nog iets kan doen, maar ik heb er een beetje een hard hoofd in gezien het politieke klimaat 😦

  Geplaatst door E- | 14 maart, 2012, 16:05
 3. Ik vindt het erg omdat ik in Nederland geboren bent mijn staatsburgerschap Moët opgeven omdat het Kabinet het niet goed vindt,ik Ben in de USA voor meer dan 40 jaar ik Ben nooit geen americaan geworden omdat ik dan mijn nederlandschap verliest hebben jullie in Den Haag niet anders te doen?

  Geplaatst door theo greven | 21 april, 2012, 20:56
 4. In de 1e par. staat, dat Nederlanders die nu al meerdere nationaliteiten hebben, de Ned. niet verliezen. Hoe gaat het dan verder met de clausule dat je de Ned. nat. verliest als je meer dan 10 jaar onafgebroken in het buitenland hebt gewoond? Ik woon al bijna 40 jaar in Griekenland enheb ook 7 jaar in Brussel gewoond maar nu ben ik bijna 10 hier, moet ik me nu ongerust maken of niet? En dan heb ik nog een gekke vraag: moet je om in Nederland te kunnen worden begraven de Ned. nat. hebben? Ik ben al aardig oud en heb geregeld dat ik in Nederland begraven
  zal worden, levert dat (de nabestaanden) dan problemen op?

  Geplaatst door sonja van holstein | 21 juni, 2012, 07:19
 5. Ik weet niet of er inmiddels een en ander veranderd is maar ik heb van verschillende langdurig in het buitenland wonende Nederlanders vernomen, dat zij nog steeds een nieuw Nederlands paspoort krijgen.

  Geplaatst door sonja van holstein | 12 maart, 2015, 19:05
  • De wet is sinds 2003 niet veranderd – de zogenaamde hoofdregel bestaat nog steeds: wanneer men een andere nationaliteit aanneemt, verliest men het Nederlanderschap. Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regel (meest bekende als je getrouwd bent met iemand van die nationaliteit). NederlanderBlijven voert campagne om dubbele nationaliteit mogelijk te maken voor alle Nederlanders.

   Geplaatst door Nederlander | 12 maart, 2015, 23:16

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: