//
lees...
In de pers

Eenderde van WK-spelers heeft dubbele nationaliteit

Van de 736 voetballers die meedoen aan het WK in Brazilië hebben 248 spelers een dubbele nationaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. De spelers vertegenwoordigen in totaal 75 landen.

Lennart Bloemhof

Het WK voetbal is met 32 deelnemers het grootste landentoernooi ter wereld. Meer dan op welk evenement ook voelen mensen zich verbonden met hun nationale ploeg. Ze uiten dat ook uitbundig: aan het nationale voetbalelftal ontlenen mensen hun identiteit. Maar wat stelt die identiteit tegenwoordig nog voor?

Nazaten
Bij Argentinië heeft alleen Marcos Rojo geen dubbele nationaliteit. De dubbele nationaliteit komt veelal voort uit kolonialisme. “…” De Italiaanse nationaliteit komt het vaakste terug in de Argentijnse selectie. Vijftien spelers hebben een paspoort van dat land, als nazaten van geëmigreerde Italianen.

Nederland heeft altijd warme banden gehad met de voormalige koloniën. Maar in de selectie van Louis van Gaal zijn ook Canada, Guinee-Bissau, Portugal, Ghana, de Filipijnen en Jamaica vertegenwoordigd. Het telt in totaal negen spelers met een dubbele nationaliteit die samen tien landen verenigen. Jonathan de Guzman is een van de drie spelers op het WK die zijn wortels in meer dan drie landen heeft.

Kosmopolitisch festival
Wat vroeger de nationale eer heette te zijn, is nu een platform waarop de marktwaarde wordt bepaald. Het patriottische wedijveren tussen landen op het WK is vervangen door een kosmopolitisch festival. Sinds 2007 wisselden 174 voetballers van nationaliteit, blijkt uit cijfers van wereldvoetbalbond FIFA.

” ….”

Gewisseld
Minimaal 40 WK-spelers zijn tijdens hun carrière van voetbalnationaliteit gewisseld: zij speelden (jeugd)interlands voor een ander land dan het land waarvoor ze uitkomen op het WK. De globalisering heeft het landenvoetbal op z’n kop gezet. Het 19-jarige talent Adnan Januzaj kon uit vijf verschillende landen kiezen: België, Albanië, Turkije, Kosovo en Servië. Hij koos voor België, het land waar hij is geboren. Ecuador en Zuid-Korea zijn de enige selecties in Brazilië zonder buitenlandse invloeden.

Hofleverancier
Van alle WK-selecties met dubbele nationaliteiten is Frankrijk hofleverancier: 41 spelers die zijn geselecteerd voor het toernooi hadden zich ook kandidaat kunnen stellen voor het team van de Franse bondscoach Didier Deschamps. Spanje is in de meeste selecties vertegenwoordigd: 11 landen beschikken over spelers met een Spaanse achtergrond.

De meesten debuteerden na 2009 voor hun huidige land. Een belangrijke reden voor dit gegeven is een versoepeling van de FIFA-regels omtrent het wisselen van voetbalnationaliteit in dat jaar. ” …”  Sindsdien kunnen spelers zonder officiële interlands achter hun naam eenmalig wisselen van voetbalnationaliteit, ongeacht hun leeftijd. “….”

Het volledige artikel is hier beschikbaar: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/14828/WK-Voetbal/article/detail/3668230/2014/06/07/Eenderde-van-WK-spelers-heeft-dubbele-nationaliteit.dhtml

Advertentie

Reacties

Een gedachte over “Eenderde van WK-spelers heeft dubbele nationaliteit

  1. So what and who cares! Wat maakt het uit? Dat ene politicus in Nederland daar een problem mee heft is zijn problem en niet de mijne (en ik denk dat het andere ook niet kunnen schelen of je nou dubbel bent of niet)!

    Geplaatst door Harm D | 10 juni, 2014, 08:37

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: