//
lees...
In de pers

Wij willen graag ons paspoort terug (De Pers, 27 okt 2011)

door: Edward Deiters, Amsterdam

#Nederlanderschap
De discussie over dubbele paspoorten neemt een bizarre wending.
Nederlanders in den vreemde willen hun paspoort terug.

Het voelde een beetje alsof ik moest kiezen tussen mijn vader en mijn moeder’, zegt Jan Joosten. Hij is al 15 jaar advocaat in New York én Nederlander. Tenminste tot voor kort. ‘Nederland heeft vorig jaar mijn Nederlanderschap afgepakt omdat ik Amerikaans staatsburger werd.

Dat was een beslissing die hij naar eigen zeggen niet lichtvaardig nam.  ‘Ik ben geboren en getogen Nederlander. Maar ik wilde hier in Amerika toch stemmen en ook een aantal zaken, zoals het successierecht, zijn nogal ingewikkeld als je hier woont en geen Amerikaan bent.

De wetgeving die je het Nederlanderschap ontneemt als je elders staatsburger wordt, noemt Joosten hopeloos verouderd. ‘Die stamt uit de tijd dat mensen naar Nieuw-Zeeland en Canada emigreerden en de familie huilend op de kade stond omdat ze nooit meer terugkwamen.’

Loyaliteit
Volgens Joosten miskennen de strenge Nederlandse regels dat identiteit en loyaliteit aan Nederland niet verloren gaan door het aannemen van een tweede nationaliteit. En dus is hij sinds een paar dagen met een aantal andere New Yorkse Nederlanders een petitie gestart: ‘Nederlanders overzee mogen niet van hun staatsburgerschap worden beroofd’. ‘Binnen een paar dagen hadden we al drieduizend aanmeldingen uit de hele wereld’, zegt Joosten.

Het doel is om de verouderde wetgeving te herzien en minister Donner tegen te houden, die bestaande uitzonderingen wil schrappen voor Nederlanders die de nationaliteit aannemen van hun echtgenoot, voor kinderen van wie een van de ouders Nederlands is en voor oud-Nederlanders die weer Nederlander willen worden.

Opa
De New Yorkse advocaat heeft zijn huiswerk goed gedaan. ‘In veel landen, bijvoorbeeld Ierland, kun je zelfs nog de Ierse nationaliteit krijgen als je kunt aantonen dat je opa er ooit is weggegaan.’

Bron: http://www.depers.nl/UserFiles/File/Donderdag%2027%20oktober%202011.pdf

Advertentie

Reacties

6 gedachtes over “Wij willen graag ons paspoort terug (De Pers, 27 okt 2011)

 1. 2 punten wil ik graag aankaarten;

  1. Hoe kan je nou je NL staatsburger schap afgenomen worden? Ik ben er geboren en getogen. Probeer dat maar eens uitteleggen aan een NZ’er of een Australier.

  2. Hoe kan het dat er in het huidige parliament in NL er een aantal staatslieden zijn, die wel een dubbel staatsburger schap hebben, i.e. Marrocaans – NL Turks – NL. En dat mag wel? Dat is zo krom. De regel geving zou
  voor iedereen het zelfde moeten wezen.

  Geplaatst door worldcitizen66 | 27 oktober, 2011, 22:14
 2. Het wordt je door Nederland in principe afgenomen op het moment dat je vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt. Omgekeerd: om Nederlander te worden, moet je in principe je andere nationaliteit opgeven.

  Twee keer: in principe. Want er is (nu nog) een aantal uitzonderingen op die regel. Minister Donner wil die uitzonderingen zo veel mogelijk schrappen. Een uitzondering die hij niet kàn schrappen, is de uitzondering die zegt dat je toch Nederlander kunt worden als je je andere nationaliteit niet kúnt opgeven, of als dat opgeven alleen tegen heel hoge kosten gaat. Dat geldt voor veel/alle burgers van bijvoorbeeld Marokko, Argentinië en Turkije. Het zou dan namelijk voor Marokkanen en Argentijnen onmogelijk worden om Nederlander te worden, enkel en alleen omdat ze Marokkaan of Argentijn zijn. Dat is zo overduidelijk discriminerend dat minister Donner die ene uitzondering wil/moet laten bestaan.

  Wat ons betreft moet hij ook alle andere bestaande uitzonderingen ongemoeid laten!

  Geplaatst door Twan Laan | 31 oktober, 2011, 05:06
 3. Ik woon in Australie sinds 1965 en om een baan te krijgen bij de Austaliese regering moest ik Australier worden.
  Maar ik krijg AOW van Nederland. Ik zou dus inderdaad wel geintersserd zijn om mijn Nederlandse nationaliteit terug te krijgen.

  Henk Brusse

  Geplaatst door Henk Brusse | 5 november, 2011, 01:34
 4. wij wonen nu 18 jaar in Canada en zijn zo’n 8 jaar geleden Canadees geworden omdat dat op dat moment het juiste leek, maar we moesten wel ons Nederlandschap opgeven. We zouden het zo graag terug willen, maar dat gaat niet zeggen ze omdat we hier in Canada wonen. We moeten daarvoor in Nederland wonen en een dan moeten we eerst een test maken om te kijken of we wel geschikt zijn om Nederlander te worden. Is dit niet ontzettend belachelijk. Geboren en getogen in nederland en dan moeten wij zo’n test maken om te bewijzen dat we Nederlander zijn. We spreken en schrijven beter Nederlands dan half van de bevolking die in Nederland woont en wel het nederlands schap hebben gekregen. Gewoon belachelijk!!!!!!

  Geplaatst door angeline | 14 maart, 2012, 18:37
 5. Wie kan ik contacteren om te weten te komen of ik als Nederlands Canadees alsnog in aanmerking kom om weer Nederlander te worden.

  Geplaatst door Willem Schoorl | 19 juni, 2014, 16:18

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: