Opgestaan, plaatsje vergaan? (NRC)
Hun aantal wordt geschat op 700.000. Nederlanders die zo lang in het buitenland wonen dat ze zich ‘expat’ noemen. Ze zijn uitgezonden of hebben zich particulier gevestigd. Vaak hebben ze de nationaliteit van het nieuwe vaderland aangenomen, meestal om praktische of administratieve redenen maar ook vanwege persoonkijke banden.
Zo groeit nieuwe loyaliteit en ontstaan er Dutch-Americans of Nederbelgen met dubbele nationaliteit. Een verschijnsel dat wereldwijd in opkomst is. Dubbele nationaliteiten zijn een positief verschijnsel, zegt de Raad van Europa. Vorige week kwam secretaris-generaal ThorbjOrn Jagland in Den Haag het belang van de hyphenated identity onderstrepen: de koppelteken-identiteit. Naar het voorbeeld van de African-American, Turkse Duitser, Algerijnse Fransman en Aziatische Brit.
Europa moet deze diversiteit omarmen. Niemand moet door een overheid worden gedwongen om te kiezen tussen twee nationaliteiten, zegt Straatsburg. Een identiteit is altijd vrijwillig. Een eigen cultuur, geloof en etnische afkomst mogen evenmin een obstakel vormen om als gelijke te worden aanvaard.
Duizenden Nederlandse expats, mede geworteld in het buitenland, zullen het hartelijk onderschrijven. Zij voelen zich door hun afkomst blijvend verbonden met Nederland en vertegenwoordigen het land in het buitenland. Maar zij verwierven ook een nieuwe identiteit, met een nieuw burgerschap en dito paspoort.
Hun hart ligt in twee landen. Zij schakelen tussen nationaliteiten en vormen zo een natuurlijke brug voor kennis, handel en cultuur. Met deze grote groep ‘reserve-Nederlanders’ is een groot belang gemoeid. De welvaart in dit land wordt voor 70 procent buiten de grenzen verdiend. Een open, internationale houding hoort bij Nederland, ook historisch.
Dat het voorstel van minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) om de dubbele nationaliteit in te perken, Nederlandse expats dupeert, is pas recentelijk doorgedrongen. Donner wil migranten die een Nederlands paspoort wensen, verplichten hun eigen nationaliteit op te geven. Daar schuilen bekrompen ideeen achter over ‘loyaliteit’ aan Nederland. Volgens de PVV zouden bijvoorbeeld politici met een tweede Turks of Zweeds paspoort daarin tekortschieten. Deze miezerige houding bereikt nu de expats, voor wie deze wet ook zal gelden. Zij ontdekken dat hun band met Nederland in hun afwezigheid wordt doorgeknipt. De gastvrijheid en tolerantie die zij zelf ondervinden, wordt hier niet meer geboden. Buitenlandse ambassadeurs in Den Haag verwonderden zich er in deze krant al over. Nederland sluit zich af. Wie zich elders vestigt, wordt een wees. Deugen doet het niet. En verstandig is het zeker niet.
Bron: NRC, donderdag 10 november 2011
Correctie: per abuis hier geplaatst als verschenen op 14 Nov, het origineel stond op 10 Nov in de krant.
Reacties
Nog geen reacties