//
lees...
In de pers, Kort of geblogd

Expats willen hun paspoort niet inleveren (Volkskrant, 14 nov 2011)

Expats willen hun paspoort niet inleveren (Volkskrant) THEO KOELÉ − 14/11/11, 00:00

Duizenden Nederlanders in het buitenland vrezen voor het verlies van hun Nederlandse paspoort. Kamerleden krijgen boze mails, juist uit Israël en de VS.

Vanwaar de bezorgdheid onder de zogeheten expats?
Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) wil de Rijkswet op het Nederlanderschap aanpassen. Hij richt zich met name op buitenlanders die Nederlander willen worden. Om voor het Nederlanderschap in aanmerking te komen, moeten ze afstand doen van ‘een of meer andere nationaliteiten.’

In het wetsvoorstel staat één alinea over Nederlanders in het buitenland. Onder het motto ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ schrijft de bewindsman ‘dat het Nederlanderschap in beginsel wordt verloren bij vrijwillige verkrijging van een andere nationaliteit.’ Ofwel: wie Amerikaan wordt, moet zijn Nederlandse paspoort inleveren. Daarop zijn de expats aangeslagen.

Hoe groot is de commotie?
Binnen een paar weken hebben ongeveer veertienduizend Nederlanders in den vreemde een petitie getekend die is opgesteld door afdelingen van VVD, PvdA en D66 in New York.

‘Nederlanders overzee mogen niet van hun staatsburgerschap worden beroofd’, luidt de noodkreet.

De Tweede Kamer wordt opgeroepen een stokje te steken voor de plannen van Donner. Vanuit de hele wereld worden ook Kamerleden zelf en ambassades bestookt met vragen. Er wonen en werken circa een miljoen Nederlanders in het buitenland.

Is de zorg gegrond?
Volgens Irgoen Olei Holland, een organisatie die Nederlanders in Israël vertegenwoordigt, wordt in de petitie ten onrechte de indruk gewekt dat het Nederlanderschap kan worden ‘ingetrokken’. Voorzitter Henoch Wasjberg schreef zijn verontruste achterban dat het behoud van meerdere nationaliteiten mogelijk blijft. ‘De wet heeft geen terugwerkende kracht.’ Ook vanuit Israël, met een grote Nederlandse gemeenschap, is de petitie ondertekend.

Wat gaat de Tweede Kamer doen?
De Kamer, geschrokken van de vele reacties, zal minister Donner deze week erop aanspreken. Eigenlijk is de kwestie van de expats een bijzaak in het wetsvoorstel; het gaat daarin voornamelijk om buitenlanders die het Nederlanderschap begeren.

Donner vindt dat zulke ‘nieuwe Nederlanders’ in principe afstand moeten doen van hun oorspronkelijke nationaliteit. Dit om hun ‘participatie en integratie’ in de samenleving te bevorderen.

Voelt Donner de hete adem van de PVV in zijn nek?
Feit is dat de partij van Geert Wilders, gedoogpartner van het minderheidskabinet, al lang de dubbele nationaliteit bekritiseert. Wie over meer dan één paspoort beschikt, zou geen ‘goede Nederlander’ zijn (‘dubbele nationaliteit, dubbele loyaliteit’).

Vorige week nog bepleitte de PVV dat Turkse Nederlanders hun Turkse paspoort moeten inleveren om aan de dienstplicht in het land van herkomst te ontkomen.

Wilders lijkt niet voorzien te hebben dat het wetsvoorstel vooral op verzet stuit in zijn geliefde landen, de VS en Israël.

Bron: Volkskrant, maandag 14 november 2011
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/3032168/2011/11/14/Expats-willen-hun-paspoort-niet-inleveren.dhtml

Advertentie

Reacties

Een gedachte over “Expats willen hun paspoort niet inleveren (Volkskrant, 14 nov 2011)

  1. 2 paspoorten moet mogelijk blijven.

    Geplaatst door C.Schoppink | 14 november, 2011, 16:39

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: