//
lees...
In de pers

CEO’s keren zich tegen kabinetsplannen dubbele nationaliteit (RNW, 19 feb 2012)

CEO’s keren zich tegen kabinetsplannen dubbele nationaliteit (RNW)

Topbestuurders uit het Nederlandse bedrijfsleven hebben de petitie getekend tegen de kabinetsplannen inzake dubbele nationaliteit. Het kabinet wil het bezit van dubbele paspoorten vrijwel onmogelijk maken, maar Nederlanders in New York zijn hiertegen in actie gekomen.

Hun petitie op internet telt ruim 20.800 handtekeningen, waaronder die van Shell-topman Dick Benschop en oud-CEO Jeroen van der Veer. De petitie werd in oktober 2011 vanuit New York opgestart. Ook Philips-CEO Frans van Houten en voormalige CEO’s Antony Burgmans (Unilever), Jan Kalff (ABN Amro), Herman Bruggink (Reed Elsevier) en Hans Vemer (Organon) ondersteunen de petitie.

Waarmee de lijst van prominenten steeds langer wordt: de voormalige bestuursvoorzitters Herman Wijffels (Rabobank) en Wim Dik (KPN) hadden de petitie al eerder getekend.

Tweede paspoort
De petitie keert zich tegen het automatisch verval van het staatsburgerschap als Nederlanders in het buitenland een tweede paspoort krijgen. Voor Nederlanders in het buitenland – onder wie werknemers van multinationals – betekent dit een belemmering van hun mobiliteit.

Initiatiefnemer Olav Haazen van D66 New York spreekt zelfs van een ‘onomkeerbare brain drain’ die het kabinet zal veroorzaken als het zijn plannen doorzet.

Minister Spies
Overigens lijkt het erop dat ook het kabinet zich inmiddels afvraagt of aanscherping van de Rijkwet op het Nederlanderschap – een van de afspraken in het Regeerakkoord – wel zo’n goed idee is. Sinds het vertrek van minister Donner naar de Raad van State, lijkt de klad te zijn gekomen in het wetsvoorstel.

Donners opvolgster Liesbeth Spies (CDA) verklaarde onlangs tegenover de Wereldomroep dat ‘zij wel zou bepalen wanneer het voorstel naar de Tweede Kamer wordt gestuurd’. Haar woordvoerder verklaarde dat ‘het wetsvoorstel nu geen prioriteit heeft’.

Droom
Eind januari hebben Kamerleden van D66 opnieuw aan de minister vragen gesteld over het wetsvoorstel.

Mede-initiatiefnemer Eelco Keij uit New York droomt op zijn weblog ervan ‘dat dubbele nationaliteit een non-issue wordt, zowel voor Nederlanders in het buitenland als voor nieuwe Nederlanders in Nederland’. ‘Maar de druk blijft voorlopig op de ketel’, voegt Keij eraan toe.

Bron: CEO’s keren zich tegen kabinetsplannen dubbele nationaliteit (RNW)

Advertentie

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: