//
lees...
In de pers

Kopstukken Nederlands bedrijfsleven tegen kabinetsplannen inzake dubbele nationaliteit (Persbericht, 16 feb 2012)

16 februari 2012.

Topbestuurders uit het Nederlands bedrijfsleven spreken zich uit tegen de plannen van het kabinet om de mogelijkheid van twee of meer paspoorten verder aan banden te leggen.

Shell-topman Dick Benschop en oud-CEO Jeroen van der Veer ondertekenden de petitie van 20.000 Nederlanders die onlangs vanuit New York is opgestart. Philips-CEO Frans van Houten zette eveneens zijn handtekening onder de petitie. Ook voormalig CEO’s Antony Burgmans (Unilever), Jan Kalff (ABN Amro), Herman Bruggink (Reed Elsevier) en Hans Vemer (Organon) staan op de lange lijst van prominenten die het initiatief steunen. Voormalig bestuursvoorzitters Herman Wijffels (Rabobank) en Wim Dik (KPN) hadden de petitie al eerder getekend.

De petitie keert zich tegen het automatisch verval van het staatsburgerschap als Nederlanders in het buitenland een tweede paspoort krijgen. Volgens initiatiefnemer Olav Haazen van D66 New York stellen Nederlandse multinationals zich hiertegen terecht te weer. ‘Het is niet goed voor het land dat de overheid nieuwe drempels gaat opwerpen voor de mobiliteit van werknemers’, stelt Haazen. Het verlies van het Nederlands paspoort maakt het moeilijk voor Nederlandse werknemers na jarenlang verblijf in het buitenland naar huis terug te keren. Dat zou volgens de initiatiefnemers een onomkeerbare brain drain creëren.

De kabinetsplannen maken het ondernemingen bovendien moeilijker buitenlands talent aan te trekken. Die conclusie trekt ook werkgeversorganisatie VNO. Volgens het VNO dreigen na de economische crisis grote tekorten op de arbeidsmarkten. Arbeidsmigratie kan daarom voor het bedrijfsleven van levensbelang worden. Mede-initiatiefnemer en Worldconnector Eelco waarschuwt tegen het doorsnijden van de banden met Nederlanders overzee. ‘De Nederlandse export heeft baat bij economische diplomatie via een netwerk van landgenoten in het buitenland met lokale kennis en connecties’, stelt Keij.

De petitie Nederlanders overzee mogen niet van hun staatsburgerschap worden beroofd (nederlandersoverzee.petities.nl) is een gezamenlijk initiatief van de afdelingen van D66, VVD en PvdA in Amerika en non-profitorganisatie Worldconnectors. De initiatiefnemers vertegenwoordigen uiteenlopende stromingen in de maatschappij maar werken op dit onderwerp hecht samen.

Over de initiatiefnemers:

Worldconnectors

Worldconnectors zet zich in voor internationale samenwerking binnen de wereldgemeenschap door deskundigen uit politiek en overheid, bedrijfsleven, NGO’s en media bij elkaar te brengen. Worldconnectors initieert dialoog over thema’s verweven met internationale samenwerking en globalisering.
Voor meer informatie: Eelco Keij, E-mail: ejkeij@gmail.com, tel. 001-646-706-3032.

PvdA New York
De PvdA Afdeling New York is actief sinds 2003.
Voor meer informatie: Caroline Sodenkamp, csodenkamp@me.com, tel. 001-914-320-7066.

VVD USA
De VVD USA bestaat uit de lokale VVD-afdelingen in New York en Washington, D.C.
Voor inlichtingen: Joan H. Bischoff van Heemskerck, E-mail: joan@buyersconnections.com, tel. 001-631-948-0234.”

D66 New York
D66 New York is in 2008 opgericht als de eerste lokale D66-afdeling in de Verenigde Staten.
Voor meer informatie: Olav A. Haazen, E-mail: ohaazen@yahoo.com, tel. 001-917-375-9338.

Advertentie

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: