//
lees...
In de pers

Verlies Nederlandse nationaliteit moet van tafel (FD 28 juni 2012)

Stef Severt
Thursday 28 June 2012, 15:56
update: Thursday 28 June 2012, 15:57

De regel die bepaalt dat Nederlanders automatisch hun nationaliteit verliezen, als ze een andere nationaliteit aannemen, moet worden afgeschaft.

Bovendien moeten oud-Nederlanders, die hun nationaliteit op grond van die hoofdregel zijn kwijtgeraakt, het Nederlanderschap weer terugkrijgen. Is afschaffing van de hoofdregel niet haalbaar, dan moeten op zijn minst de bestaande uitzonderingen op die regel blijven bestaan.

Dat hebben de expats Jan Joosten en Olav Haazen donderdagmiddag bepleit in een rondetafelgesprek met de Tweede Kamer. Joosten en Haazen zijn initiatiefnemer van de actie ‘Nederlander blijven’.

Uitzonderingen schrappen

Met hun actie ageren ze tegen het kabinetsvoorstel om de Rijkswet op het Nederlanderschap verder aan te scherpen. Het kabinet wil met name uitzonderingen op het verbod op een dubbel paspoort schrappen. Zo hoeft een Nederlander die met een buitenlander trouwt en in diens land gaat wonen zijn of haar paspoort nu nog niet in te leveren. Datzelfde geldt voor kinderen uit dat huwelijk.

Het kabinetsvoorstel is destijds, op voorspraak van de PVV, gedaan om de eisen aan ‘nieuwe Nederlanders’ aan te scherpen; zij moeten hun oude nationaliteit afleggen. Volgens het kabinet impliceert dit dat Nederlandse emigranten ook hun nationaliteit verliezen. Ondanks de val van het kabinet hangt het voorstel nog altijd boven de markt.

Mensenrechten

Joosten en Haazen stellen dat de hoofdregel in strijd is met de bescherming van de mensenrechten. Zo verliezen de Nederlanders in kwestie dan fundamentele rechten, bijvoorbeeld het stemrecht. Jurisprudentie zou dat staven.

Bovendien worden Nederlanders in het buitenland buitenproportioneel getroffen door de regels, voeren beiden aan. Zo worden zij zwaar gehinderd als zij weer willen terugkeren naar Nederland, bijvoorbeeld om hun ouders te verzorgen.

Daarbij is het aantal Nederlanders in het buitenland, dat wil terugkeren naar hun geboorteland, ruim twee keer zo groot als het aantal buitenlanders dat de Nederlandse nationaliteit aanvraagt. Sommige immigranten, met name Marokkanen, kúnnen hun nationaliteit niet afwerpen.

Na de verkiezingen

Het Kamerdebat over de aanscherping van de Rijkswet staat nog niet gepland. Als dat plaatsvindt, dan is dat waarschijnlijk pas na de verkiezingen.

Haazen en Joosten hebben ook een internetpetitie gelanceerd tegen de kabinetsplannen. Die is getekend door meer dan 24.000 mensen.

Advertentie

Reacties

4 gedachtes over “Verlies Nederlandse nationaliteit moet van tafel (FD 28 juni 2012)

 1. Twee nationaliteiten moet mogelijk zijn. Il heb het langste deel van mijn leven in Nederland gewoont, nu al 23 jaar in Australie. Ik wil mijn nederlandschap niet kwijt maar het zou ook fijn zijn om in het land waar ik woon mee zegenschap te hebben. Lia

  Geplaatst door Lidia Jones | 10 juli, 2012, 22:04
 2. Nederland snijdt zichzelf ook economisch in de vingers met dit voorstel. Als iemand van origine Nederlander was en in het buitenland gaat wonen, om vervolgens de nationaliteit van het woon-land aan te nemen dan verliest hij waarschijnlijk zijn Nederlanderschap. Het wordt voor die persoon vervolgens erg moeilijk, zo niet onmogelijk, om als hij later met pensioen gaat, van dat pensioen in Nederland te genieten. Het pensioen-inkomen dat die persoon te besteden heeft loopt Nederland mis. Dat geld wordt in het buitenland gespendeerd.

  Geplaatst door Bart | 13 augustus, 2012, 13:57
 3. De loyaliteit die de minster van Nederlanders in het buitenland verwacht komt bij mij eerlijk gezegd opmerkelijk over.

  Loyaliteit duurt nooit lang als dit eenrichtingsverkeer is. Op dat punt reageert de Staat der Nederlanden opmerkelijk tegenover Nederlanders in het buitenland die de nationaliteit van het woonland aanvaarden. Nederland vindt dat reden om de betrokkene zijn of haar Nederlandse nationaliteit per direct te ontnemen. Veel loyaliteit van de kant van Nederland kan ik daar niet in herkennen.

  Laten we dat eens vergelijken met Engeland. Engelse staatsburgers verliezen hun engelse nationaliteit niet zomaar. Dat kan alleen als de betrokkene zijn engelse staatsburgerschap expliciet opzegt. Verder vindt de Engelse overheid dat de engelse nationaliteit dermate waardevol is, dat je een “moment of insanity” moet hebben om deze op te zeggen. Het neveneffect daarvan is weer dat als iemand zijn of haar engelse staatsburgerschap opzegt en daar later spijt van krijgt, dan wordt het hem of haar niet aangerekend dat deze een “moment of insanity” had. De betrokkene krijgt zijn of haar engelse nationaliteit zonder al te veel problemen terug.

  DÁT is wat ik loyaliteit noem.

  De loyaliteit van Nederland naar Nederlanders met een tweede nationaliteit is kennelijk flinterdun. Nederland reageert duidelijk krampachtig op Nederlanders met een tweede nationaliteit met het direct wegnemen van de Nederlandse nationaliteit.

  Als de minister DAT loyaliteit vindt, dan begrijp ik hem niet.

  Laten we dat eens vergelijken met andere situaties waarin iemand zijn Nederlanderschap kwijtraakt. Iemand die in Nederland verblijft moet het wel heel erg bont maken om zijn Nederlanderschap kwijt te raken. Dat het aanvaarden van een tweede nationaliteit tot het verliezen van de nederlandse nationaliteit moet leiden is daarmee buitenproportioneel.

  Over loyaliteit gesproken …

  Geplaatst door Tony | 17 augustus, 2012, 18:00
 4. Kijk soms is het niet eens je emotionele keuze … Je baan groeit … Je wordt uitgezonden … Je verhuisd je hele gezin … Twee maanden later … Reorganisatie … Terug naar Nederland waar je net je huis hebt verkocht met verlies … Je kiest voor een lokale baan … Zonder expat status … Om je te verzekeren dat je in dit land mag blijven voordat je tijdelijke langdurige vergunning afloopt kies je de dure weg naar staatsburgerschap …. Emotioneel ben je nog steeds gewoon een Nederlander …. En als je de kans krijgt wie wil er niet gewoon thuis zijn als je het kunt veroorloven … Stem op iemand die je begrijpt …. Bedankt

  Geplaatst door Astrid Naylor | 22 augustus, 2012, 17:33

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: