//
lees...
In de pers

Dubbel paspoort: beuken op de poorten van Den Haag (RNW, 29 Juni 2012)

De strijd van Nederlanders in het buitenland tegen de omstreden paspoortwet van minister Spies lijkt gewonnen: de uitzonderingen waardoor ze in bepaalde gevallen meer dan één nationaliteit mogen hebben, worden niet geschrapt. Maar dat is pas het begin, vinden de expats en experts die naar Den Haag zijn gekomen om te praten met Kamerleden.

‘Zo, komen jullie lobbyen?’ Op het terrasje aan het Plein in Den Haag worden de New Yorkse advocaten Olav Haazen en Jan Joosten meteen herkend door minister van Justitie Ivo Opstelten. Ook op hem heeft hun campagne voor behoud van het dubbele paspoort van expats en emigranten blijkbaar diepe indruk gemaakt.

‘Opstelten was in New York net voordat het wetsvoorstel werd besproken in de Ministerraad en we hebben hem het vuur aan de schenen gelegd’, grinnikt Jan Joosten. De petitie tegen de kabinetsplannen die door hem, Eelco Keij en andere Nederlanders in de VS werd opgesteld, is nu al bijna 25.000 keer ondertekend.

Kroon op campagne
De twee advocaten zijn naar Den Haag gekomen op uitnodiging van de Voortouwcommissie Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer. Bij het rondetafelgesprek in de Groen van Prinstererzaal krijgen de expats versterking van Hermie de Voer en Susanne Mooij, allebei expert op het gebied van nationaliteitsrecht.

Het gesprek met de Kamercommissie is de ‘kroon op het hele proces’, vindt Olav Haazen: ruim een uur lang kunnen de vertegenwoordigers van de expatgemeenschap en de experts nationaliteitsrecht hun bezwaren tegen de paspoortwet kenbaar maken bij de woordvoerders van PvdA, SP, CU, D66, CDA en VVD.

Toch is het opmerkelijk dat het zover is gekomen. Want toen de regering Rutte viel, waren coalitiepartners CDA en VVD er als de kippen bij om zich te distantiëren van het voornemen om de uitzonderingen voor expats te schrappen. Dat zou alleen maar tot stand zijn gekomen onder druk van gedoogpartner PVV.

Hoog spel
Maar CDA-minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken trok haar omstreden wetsvoorstel uiteindelijk niet in. En pogingen om het onderwerp door te schuiven tot na de verkiezingen van 12 september, door het formeel ‘controversieel’ te verklaren, liepen stuk omdat oppositiepartij PvdA dat niet wilde.

‘De PvdA speelt hoog spel’, waarschuwt Jan Joosten. Vooral PvdA-Kamerlid Martijn van Dam hoopt dat het wetsvoorstel van Spies nu in zijn geheel door de Kamer zal worden verworpen. Want dan zijn ook gelijk de maatregelen van de baan die het moeilijker moeten maken voor buitenlanders om Nederlander te worden.

‘Hoe kan het dat [VVD en CDA] wel begrijpen dat een Nederlander in het buitenland graag zijn Nederlandse paspoort behoudt, maar een totaal andere meetlat willen hanteren voor immigranten die Nederlander willen worden?’, schreef Van Dam donderdag in een opinieartikel in NRC Next.

Verlossend woord
Maar als de rondetafel begint, willen Haazen en Joosten de PvdA’er daarin niet bijvallen: de positie van Nederlanders in het buitenland en die van buitenlanders in Nederland zijn twee verschillende dingen, vinden ze. Bovendien zijn ze bang dat de poging van de PvdA om hun succesvolle campagne als breekijzer te gebruiken, averechts zal werken.

‘Dan wordt het wetsvoorstel straks toch nog door de Kamer gedrukt.’ Maar tijdens de rondetafel komt CDA-woordvoerder Mirjam Sterk met het verlossende woord. Zelfs als het voorstel alsnog in stemming wordt gebracht, wordt er een amendement aan toegevoegd dat de uitzonderingen voor expats beschermt.

Dat amendement werd al eerder ingediend door D66-Kamerlid Gerard Schouw en leek toen kansloos. Maar Sterk meldt dat zowel haar eigen partij als de VVD er nu een handtekening onder hebben gezet. De PvdA en GroenLinks hadden dat al gedaan. En dus is Schouw verzekerd van een Kamermeerderheid.

Hoofdregel afschaffen
Maar, zegt Olav Haazen, de opstellers van de petitie willen net als Van Dam veel verder gaan dan alleen het behouden van de uitzonderingen. Het is volgens hen tijd dat de hoofdregel van de huidige wet – dat expats die een andere nationaliteit aanvragen in principe hun Nederlanderschap kwijtraken – ook op de schop gaat.

‘Die regel is niet langer te handhaven’, zegt Haazen. ‘Emigratie is al lang niet meer definitief en forever, mensen willen terugkomen. Bij dat gegeven past niet het idee van één enkele nationaliteit. Bovendien lijdt de concurrentiepositie van Nederland eronder als de arbeidsmobiliteit op deze manier wordt ingeperkt.’

Expert nationaliteitsrecht Hermie de Voer valt Haazen bij. ‘De minister beroept zich op een verdrag uit 1963. Daar zijn nu vier landen bij aangesloten en straks nog maar twee: Nederland en Oostenrijk. Waarom verwijst ze niet naar het Europese verdrag uit 1997? Dat heeft geen enkel probleem met dubbele nationaliteit.’

Meer expatstemmen
Na het succes van de campagne voor de uitzonderingen, zal de stem van expats ook over de hoofdregel een stuk luider klinken in Den Haag dan in het verleden, verwacht Haazen. Voordat minister Spies met haar voorstel kwam, hadden veel expats volgens hem nog nooit nagedacht over dubbele nationaliteit.

Maar nu wel. Bovendien is de versnipperde expatgemeenschap door de petitie gemobiliseerd. ‘Er zijn bijna 25.000 ondertekenaars met wie we contact hebben. We geven ze ook voorlichting over stemmen vanuit het buitenland. Ik verwacht dan ook dat op 12 september opvallend veel expats zullen stemmen.’

‘Wat ons betreft zie ik een substantiële toename in het aantal vragen over nationaliteit’, beaamt ook Susanne Mooij. En het bewustwordingsproces van de expats is volgens Haazen ‘een onomkeerbaar feit’. Van zachtjes en aarzelend kloppen op de poorten van Den Haag is geen sprake meer: de druk neemt toe.

Hom of kuit
De opstellers van de petitie komen binnenkort zelfs met een eigen stemwijzer voor expats. Want van lang niet alle Haagse partijen is precies duidelijk waar ze staan op het gebied van de rechten van Nederlanders in het buitenland, benadrukt Jan Joosten.

‘Dus dit is de tijd voor de partijen om hom of kuit te kiezen. Óf ze zijn voor de hoofdregel, óf ze zijn ertegen. Dat mag allebei, maar wij willen het graag doorgeven aan de expats. Ze mogen er nog een paar weken over nadenken, dan komt het moment dat ze zich duidelijk moeten uitspreken!’

Volg de campagne van Nederlanders in het buitenland voor dubbele nationaliteit op de website Nederlander Blijven of via Facebook.

Bron: http://www.rnw.nl/nederlands/article/dubbel-paspoort-beuken-op-de-poorten-van-den-haag

Advertentie

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: