//
lees...
In de pers

VVD veruit de grootste, D66 tweede partij onder Nederlanders in het buitenland (RNW, september 2012)

Net als in Nederland zelf is de VVD bij de verkiezingen de grote winnaar geworden onder Nederlanders in het buitenland. De liberalen kregen 11.777 van de 35.645 uitgebrachte stemmen. Tweede partij onder de expats en emigranten is D66 met 7.377 stemmen. Als derde volgt de PvdA met ruim vijfduizend stemmen. Daarna komen SP en GroenLinks.

Het is lastig om vergelijkingen te maken bij de uitslagen van de verkiezingen onder Nederlanders in het buitenland, zoals ze vrijdag officieel bekend werden gemaakt. Twee jaar geleden, bij de vorige parlementsverkiezingen, was het verhaal dat de ‘briefstemmers’ de algemene trend in Nederland bevestigden. De VVD won toen, net als de PVV van Geert Wilders.

Ook bij de verkiezingen van afgelopen woensdag zijn er overeenkomsten tussen wat er binnen en buiten de landsgrenzen gebeurt. Zoals de winst van de VVD en het dramatische verlies van het CDA (1652 stemmen onder expats en emigranten). De PVV moet het doen met 1895 stemmen.

Maar in een aantal gevallen wijkt de uitslag toch behoorlijk af. De PvdA bijvoorbeeld. Nu met 39 zetels ‘een reus’ in Nederland, maar in het buitenland een middenmoter met 5.184 stemmen. GroenLinks daarentegen is in Nederland gekleineerd, maar krijgt van expats en emigranten nog steeds 2760 stemmen.

Nationaliteit
Meest opvallend is de positie van D66. In Nederland goed voor een lichte winst, buiten de landsgrenzen zijn de democraten van Alexander Pechtold nu de tweede partij. Waarom? Eelco Keij, expat in New York en initiatiefnemer van een petitie voor behoud van dubbele nationaliteit durft wel een verklaring aan:

‘D66 is de enige partij die zich heeft uitgesproken voor volledig behoud van dubbele nationaliteit. Zowel voor Nederlanders in het buitenland als voor buitenlanders in het Nederland. Ik heb geen harde cijfers om het te bewijzen, maar ik weet zeker dat er een relatie bestaat tussen die uitspraak en de winst die ze nu behalen.’

Met de 35.645 stemmen die nu grotendeels per brief door expats en emigranten zijn uitgebracht, is de opkomst nu hoger dan in juni 2010. Toen waren het er 33.849. Opnieuw is het lastig om een eenduidige verklaring te geven. Voor een deel zal het te maken hebben met de afname van het aantal ongeldige stemmen. Vorige keer veertien procent. Dit keer zijn het er in de hele wereld maar 212.

Koeienletters

Werd het stembiljet vroeger nog wel eens – in plaats van met rood – met een blauwe of zwarte pen ingevuld (òf twee keer ingevuld) en dus ongeldig; nu zijn ook de briefstemmers nauwkeuriger. ‘Er staat ook met koeienletters boven het stembiljet: invullen in rood,’ zegt Coen van Kranenburg van de gemeente Den Haag, de gemeente die de verkiezingen in het buitenland afhandelt. Dat heeft dus gewerkt.

Over het totaal aantal stemmers in het buitenland blijft discussie bestaan. Iedereen is ervan overtuigd dat de ‘opkomst’ veel hoger zal zijn als expats en emigranten via internet kunnen stemmen. Er zijn woensdag proeven gedaan met digitale stembiljetten, maar het is nog niet bekend wat die hebben opgeleverd. Tot die tijd geldt de omslachtige procedure die nu wordt gehanteerd: op tijd registreren en stemmen per brief of op de ambassade of consulaat.

Zie hier de volledige uitslag van de verkiezingen onder Nederlanders in het buitenland.

bron: http://www.rnw.nl/nederlands/article/vvd-veruit-de-grootste-d66-tweede-partij-onder-nederlanders-het-buitenland

Advertentie

Reacties

2 gedachtes over “VVD veruit de grootste, D66 tweede partij onder Nederlanders in het buitenland (RNW, september 2012)

 1. Dit is interessant, en hartelijk dank voor toezending van deze gedetailleerde uitslagen. Een ding begrijp ik niet, en ik vraag me af of u dit kunt verklaren. Er zijn 35.645 stemmen uitgebracht door kiezers in het buitenland. Daarvan heeft, bijvoorbeeld, de VVD 11.777 stemmen gekregen. Maar als je kijkt op Formulier Model N 11. Vaststelling van de aantallen stemmen die zijn uitgebracht op de kandidaten en lijsten in de briefstembureaus voor Kiezers Buiten Nederland, dan is het totaal van de VVD stemmen 2,533. Vanwaar dit verschil? Waar zijn de overige 9,244 VVD stemmen? Ik ben benieuwd. Overigens niets dan lof voor deze gedetailleerde uitslagen en voor toezending hiervan. Met vriendelijke groet, Peter van der Laan, LLB, MScBA, PMP, CMM 359 Beresford Avenue Toronto, Ontario, Canada M6S 3B6 vanderl@bell.net

  _____

  Geplaatst door Peter van der Laan | 19 september, 2012, 09:18
  • Nederlanders in het buitenland konden hun stembiljet naar een van de 22 briefstembureaus zenden, of rechtstreeks naar Den Haag sturen. Voor de VVD zijn 9244 stemmen via de laatste manier uitgebracht. De stemmen die door Nederlanders in het buitenland per machtiging zijn uitgebracht, of via een kiezerspas, zijn niet per partij of in aantal bekend. Zie de tekst onderaan deze link en de PDF “Aantal stemmen per kandidaat door kiezers buiten Nederland”
   http://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Uitslag-Tweede-Kamerverkiezing-2012-Den-Haag.htm

   Overigens, “Van de 48.374 geregistreerde Nederlandse kiezers in het buitenland hebben 4.920 een kiezerspas aangevraagd om in Nederland te stemmen in een stembureau, 2.961 hebben een andere kiezer in Nederland gemachtigd om voor hen te stemmen en 40.493 hebben briefstembescheiden aangevraagd. Van de 40.493 briefstemmers zijn 35.898 briefstemmen (88%) tijdig ontvangen op een briefstembureau in Den Haag of in het buitenland”

   Geplaatst door Nederlander | 19 september, 2012, 21:26

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: