//
lees...
In de pers

Paspoort is straks tien jaar geldig (RNW, 28 september 2012)

Eindelijk. Net als in bijvoorbeeld Duitsland, is vanaf volgend najaar ook het Nederlandse paspoort tien jaar geldig. Dat bespaart vooral Nederlanders in het buitenland een hoop gedoe, gereis en geld. Nu moeten zij nog elke vijf jaar heen en weer naar een consulaat of ambassade voor verlenging.

De maatregel van het demissionaire kabinet Rutte komt niet uit de lucht vallen. In Nederland wordt al heel lang gemopperd. Voor veel gemeentes is het vijfjaarlijkse ritueel van een foto maken, paspoort aanvragen, vingerafdrukken afnemen etc. een mooie manier om wat extra inkomsten te genereren.

Maar voor veel aanvragers betekent het vrij nemen van werk, soms zelfs twee keer (voor aanvragen en ophalen) en… betalen. Tegelijkertijd is ook duidelijk dat een termijn van vijf jaar wel wat kort is. Ook in internationaal verband. Zo hanteert Duitsland al heel lang een periode van tien jaar.

Ambassades
Voor Nederlanders in het buitenland is de huidige termijn van vijf jaar pas echt vervelend. Zeker omdat er door van bezuinigingen steeds meer consulaten en ambassades sluiten. Vorig jaar besloot minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) om elf van de 113 overgebleven ambassades te sluiten.

Inmiddels kunnen Nederlanders niet meer terecht bij de posten in Uruguay, Ecuador, Kameroen, Eritrea en Barcelona. Volgend jaar sluiten bovendien de ambassades in Bolivia, Nicaragua, Guatemala, Zambia en Burkina Faso.

Kilometers
Deze website inventariseerde onlangs wat dat betekent voor Nederlanders in het buitenland. Het bleek dat veel mensen beduidend meer kilometers moeten afleggen voordat ze bij een ambassade zijn aanbeland. Montevideo in Uruguay en Buenos Aires in Argentinië zijn hemelsbreed circa 200 kilometer van elkaar verwijderd maar de reistijd is behoorlijk lang.

Leo Lichteveld uit Uruguay is zo’n dertien uur onderweg voordat hij ook maar in de buurt van de ambassade komt in Buenos Aires. Hij laat ons weten via Facebook: ‘Ik kom drie dagen later thuis doodmoe… 480 Amerikaanse dollar lichter aan reis en verplicht verblijf.’

Dollars
Ton Hoogstraten woont op het Caribische eiland St Vincent en moet voor officiële zaken naar de Nederlandse ambassade in Trinidad en Tobago. Het is ‘te doen in een dag’, laat hij weten. Maar de kosten zijn wel wat aan de hoge kant: circa 400 Amerikaanse dollars voor een vlucht, kosten voor een verblijf in Trinidad, achttien dollar om Sint Vincent uit te komen. En, zo schrijft hij: ‘Daar komen natuurlijk nog de kosten van het paspoort bij zoals foto’s, leges, etcetera.’

Veel Nederlanders zullen dan ook een zucht van verlichting slaken als de termijn wordt verdubbeld van vijf tot tien jaar. Naar verwachting vanaf volgend jaar oktober.

Bron: http://www.rnw.nl/nederlands/article/paspoort-straks-tien-jaar-geldig

Advertentie

Reacties

4 gedachtes over “Paspoort is straks tien jaar geldig (RNW, 28 september 2012)

 1. Goed nieuws. Dankuwel. Bonnie Wassenaar Alexander

  Bonnie W. Alexander, L.Ac., MTOMAlexander Acupuncture & Herbs Tel.: 619-277-7757

  Geplaatst door vitalnow | 8 oktober, 2012, 20:09
 2. Eindelijk! Nu maar hopen at het kabinet het bezitten van twee paspoorten ook geen probleem vindt voor wie dit graag wil…..:) Dit is in ieder geval een prima pers bericht. 🙂 🙂

  Geplaatst door Jacqueline E. | 8 oktober, 2012, 23:48
 3. Wat is de reden dat er tot nu toe nog steeds geen foto wordt genomen met webcam bijvoorbeeld aan de balie bij het aanvragen of verlengen van het paspoort dan weet je zeker dat je altijd de juiste foto hebt. Hier in Mexico wordt het zo gedaan en ik moet zeggen dat werkt perfect. Het blijft altijd moeilijk in het buitenland om de juiste fotograaf te vinden die pasfoto’s kan maken die voldoen aan de Nederlandse norm voor paspoorten of rijbewijzen. Als er zo’n duur vingerscan apparaat geplaatst kan worden dan moet het toch niet zo’n probleem zijn om ook een camera te installeren. Of is dit alleen om de fotozaken niet tegen te werken ??????

  Geplaatst door Patrick | 9 oktober, 2012, 00:34
 4. Op 24 september is het wetsvoorstel om paspoorten 10 jaar geldig te maken aangenomen door de Tweede Kamer (met algemene stemmen). Nu moet het nog door de Eerste Kamer en wordt dan hopelijk begin volgend jaar van kracht.
  Voor Nederlanders in het buitenland, die bij de ambassade een nieuw paspoort aanvragen, wordt het wel fors duurder. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil deze service kostendekkend maken, en dat resulteert vermoedelijk in een tarief van zo’n 125 euro.

  Geplaatst door Ard | 30 september, 2013, 10:35

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: