//
lees...
In de pers

Voorstel om de wet op het Nederlanderschap strenger te maken, is nu definitief van de baan: de uitzonderingen zijn gered, maar de hoofdregel blijft ook nog steeds bestaan. De strijd is nog niet gestreden.

Teeven trekt wetsvoorstel paspoort in

DEN HAAG –

Een voorstel om de wet op het Nederlanderschap strenger te maken, is nu definitief van de baan. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft het hele plan voor onder meer het enkelvoudige paspoort ingetrokken.

Het was de bedoeling dat zo min mogelijk mensen een dubbele nationaliteit zouden hebben. Dat gold ook voor Nederlanders die bijvoorbeeld Amerikaan wilden worden. Die zouden dan hun Nederlandse paspoort moeten inleveren.

Maar het past niet meer bij het beleid van het huidige kabinet, aldus Teeven dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

bron:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/21401317/__Paspoortwet_ingetrokken__.html

Advertentie

Reacties

13 gedachtes over “Voorstel om de wet op het Nederlanderschap strenger te maken, is nu definitief van de baan: de uitzonderingen zijn gered, maar de hoofdregel blijft ook nog steeds bestaan. De strijd is nog niet gestreden.

 1. Ik woon al 23 jr in Austalie en zou best austrlier willen worden maar dan alleen als ik mijn Nederlandschap kan behouden heb daar namelijk het langst gewoont

  Geplaatst door Lidia Oosthof-Jones | 2 april, 2013, 06:14
 2. Nu nog gelijkheid voor elke Nederlander dus weg met overeenkomsten met landen om de dubbele nationaliteit te verbieden

  Geplaatst door Nicolette Molenaar | 3 april, 2013, 08:04
 3. Het zou goed zijn de huidige uitzonderingen nog eens te memoreren. In mijn geval: gehuwd met een Française al 13 en levend en weekend 14 jaar in Frankrijk.

  Geplaatst door Steven Verbeek | 8 april, 2013, 05:52
  • In het algemeen (dus niet noodzakelijkerwijs ook voor jou geldend) is een van de 3 uitzonderingen dat wanneer je als Nederlander getrouwd bent of een geregistreerd partnerschip hebt met iemand van een andere nationaliteit, je diezelfde nationaliteit aan kan nemen en je je Nederlanderschap kunt behouden. Bekijk onze FAQ voor hoofdregel en uitzonderingen (vraag 3-5) https://nederlanderblijven.com/2012/07/12/veelgestelde-vragen-faq-nieuwe-situatie/

   Zoek het allemaal goed uit, voordat je stappen onderneemt. Dit kan bij de Nederlandse ambassade of consulaat, of immigratie advocaat, zodat je goed voorgelicht bent over de gevolgen in jouw specifieke situatie. Details zijn belangijk en wetten veranderen.

   Geplaatst door Nederlander | 8 april, 2013, 21:35
 4. Zie ik dit nu goed dat ik mijn nederlands paspoort kan behouden nadat ik volgend jaar (2014) voor mijn amerikaans citizenship ga? Nu ben ik nog op een greencard in USA en getrouwd met amerikaanse en woonachtig in USA.

  Geplaatst door Ron Holla | 15 april, 2013, 10:55
  • In het algemeen (dus niet noodzakelijkerwijs ook voor jou geldend) is een van de 3 uitzonderingen dat wanneer je als Nederlander getrouwd bent of een geregistreerd partnerschip hebt met iemand van een andere nationaliteit, je diezelfde nationaliteit aan kan nemen en je je Nederlanderschap kunt behouden. Bekijk onze FAQ voor hoofdregel en uitzonderingen (vraag 3-5) https://nederlanderblijven.com/2012/07/12/veelgestelde-vragen-faq-nieuwe-situatie/

   Zoek het allemaal goed uit, voordat je stappen onderneemt. Dit kan bij de Nederlandse ambassade of consulaat, of immigratie advocaat, zodat je goed voorgelicht bent over de gevolgen in jouw specifieke situatie. Details zijn belangijk en wetten veranderen.

   Geplaatst door Nederlander | 22 april, 2013, 22:07
 5. Ik heb net groen licht gekregen (ik heb m’n Hong Kong ID gekregen) om het Hong Kong SAR paspoort te mogen aanvragen, terwijl ik de Nederlandse nationaliteit bezit. Heb ik automatisch de “Chinese” nationaliteit als ik het paspoort afneem? Of heb ik die al, omdat ik m’n ID heb aangevraagd? Of moet ik nu gaan kiezen tussen twee nationaliteiten, of kan ik gewoon die SAR paspoort accepteren?

  Geplaatst door William Yuen | 15 mei, 2013, 14:05
 6. Hallo, ik ben Peter uit Sydney, Australie. Ik val in geen van de 3 categorieen: minderjarig, gehuwd of andersinds. Echter, ik vroeg me af of het aspect van “vrijwillig” verliezen van mijn staatsburgerschap wellicht van invloed kon zijn.
  Ik wil nederlander blijven, maar ik werk bij Accenture op het gebied van informatiebeveiliging. Wanneer ik echter voor de overheid of sterker nog, de Department of Defense (DoD), wil werken moet ik (1) een citizen/staatsburger zijn en/of een (2) security clearance hebben. Dit is dus een dilemma. Maar ik wil wel mijn werk kunnen blijven doen (sterker nog, ik ben Director en moet dus het werk binnenharken).

  Heef iemand hier enig inzicht in? Ik zou graag hiervoor mijn Australische staatsburgerschap verkrijgen. Maar kom dan in de problemen……

  Hoewel ik alles “by the book” wil doen, wat zijn de gevolgen als ik toch Australisch staatsburger word, maar dit niet meld aan de Nederlandse overheid. En gewoon Nederlander blijf volgens het NL bevolkingsregister?

  Alstvast bedankt voor de reacties,

  Peter

  Geplaatst door Peter Swensen | 20 juni, 2013, 01:35
  • Hi Peter, dank voor je bericht.
   Bespreek met een immigratie advocaat jouw specifieke situatie, maar in onze ervaring is het erg moeilijk om je Nederlanderschap te behouden, als je niet onder een van de uitzonderingen valt en een andere nationaliteit aanneemt.

   Voor wat betreft het niet melden van je eventuele andere nationaliteit en of de Nederlandse overheid daar achter zou komen of niet. Als je een nieuw Nederlands paspoort aanvraagt, moet je aangeven of je een andere nationaliteit hebt. Aan jou of je daar eerlijk antwoord opgeeft of niet. Let op: het hebben van een Nederlands paspoort, betekent niet dat je ook de Nederlandse nationaliteit bezit. Het paspoort is slechts een reis document. Zou je (in jouw beschreven situatie) niet aangeven dat je een dubbele nationaliteit bezit, ben je voor de Nederlandse wet geen Nederlander.

   We hebben emails van mensen gekregen waar de overheid er naar 30 jaar achter kwam dat ze onterecht de Nederlandse nationaliteit bezaten. Hun Nederlandse nationaliteit werd hen meteen afgepakt, inclusief die van hun kinderen, die doordat geen van hun ouders een Nederlands paspoort meer hadden, dit zelf ook niet meer waren en volgens Nederlands recht ook nooit waren geweest. Deze mensen hebben jarenlang hun Nederlandse paspoort laten verlengen.

   Geplaatst door Nederlander | 8 juli, 2013, 22:33
 7. Ik kwam er vanochtend achter dat ik mijn Nederlanderschap kwijt ben toen ik mijn paspoort wilde verlengen. Ik ben namelijk Brits staatsburger door vrijwillige naturalisatie en dacht dat met het vallen van het kabinet Rutte I alles wel snor zat. Niet dus, helaas pindakaas.

  Het voelt toch een beetje als een identiteitsroof, vooral als je vergeet de kleine letters in het contract te lezen en je vrolijk de Ambassade inloopt voor een nieuw paspoort.

  (wel typisch Nederlands: ze wilden graag mijn paspoortaanvraag in behandeling nemen zodat ze officieel mijn nationaliteit kunnen afpakken – dat had niet gekund als ik mijn aanvraag teruggetrokken had)

  Geplaatst door Reinier | 6 september, 2013, 11:11
 8. Beste, Ik ben in 2009 getrouwd in de Dominicaanse republiek met mijn Nederlandse/Dominicaanse vrouw. Dus voor alle duidelijkheid, mijn vrouw heeft al sinds 2004 haar Nederlandse nationaliteit. Het huwelijk hebben wij niet in Neerland laten registeren.

  Nu wil ik i.v.m. onder andere aankoop en rechten/plichten een Dominicaans Paspoort aanvragen. Dit kan omdat wij in de Dominicaanse Republiek getrouwd zijn. Verlies ik dan mijn Nederlandse nationaliteit of val ik onder de uitzondering.

  Waar kan ik eventueel juiste informatie krijgen?

  Geplaatst door arjan@esveldinstallatie.nl | 19 november, 2013, 14:23
  • Neem contact op met Nederlandse ambassade/consulaat om te kijken of je onder de uitzonderingen valt, zodat je in jouw situatie een dubbele nationaliteit kan hebben.
   Bekijk ook of de Domicaanse Republiek een dubbele nationaliteit toestaat.

   Geplaatst door Nederlander | 21 november, 2013, 00:02

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: