//
lees...
In de pers

Rutte II rekent af met 14 wetsvoorstellen van Rutte I

Het kabinet-Rutte II neemt afscheid van 14 wetsvoorstellen van het vorige kabinet. Daartussen zitten ook enkele stokpaardjes van de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV. De nieuwe coalitie van VVD en PvdA is niet van plan de griffierechten te verhogen, minimumstraffen in te voeren of het aantal leden van Eerste en Tweede Kamer te verkleinen.

Vicepremier Lodewijk Asscher had de grote schoonmaak afgelopen vrijdag al aangekondigd na de ministerraad. Het kabinet wil capaciteit in het ambtenarenapparaat vrijmaken om nieuwe wetgeving aan de Kamer voor te leggen. Met name wetsvoorstellen waarmee veel wordt bezuinigd moeten snel naar het parlement worden gestuurd.

De belangrijkste wetsvoorstellen die zullen worden ingetrokken:

Verhoging griffierechten
Hiermee wilde het kabinet-Rutte I het duurder maken om een rechtszaak aan te spannen. Burgers die hun recht willen halen zouden zelf voor de kosten op moeten draaien. Lage en middeninkomens zouden een korting krijgen op de hogere griffierechten. Het voorstel stuitte op veel verzet vanuit de rechterlijke macht.

Minimumstraffen
Het vorige kabinet wilde een zwaardere straf voor mensen die binnen tien jaar voor de tweede keer een misdrijf plegen waarop acht jaar cel of meer staat. Die zouden dan de tweede keer minstens de helft van de maximale straf opgelegd krijgen. Ook dit voorstel kon niet op veel steun rekenen onder rechters.

Wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap
Met dit voorstel wilde het kabinet de regels voor het verkrijgen van het Nederlanderschap aanscherpen. Zo moesten aspirant-Nederlanders indien mogelijk afstand doen van hun nationaliteit en konden ongehuwde buitenlanders pas na vijf jaar een Nederlands paspoort krijgen. Verder moest iedereen die in aanmerking wilde komen voor het Nederlanderschap minstens het minimumloon verdienen en kunnen aantonen dat hij twee jaar werkervaring heeft of een beroepsopleiding heeft gevolgd.

Verkleinen Eerste en Tweede Kamer
Het nieuwe kabinet ziet af van de VVD-wens om de Eerste en Tweede Kamer met een derde te verkleinen. VVD en PVV wilden terug van 150 en 75 naar 100 en 50 zetels voor respectievelijk Tweede en Eerste Kamer. Voor het CDA was het voornemen een concessie aan de coalitiepartners. De Raad van State was kritisch over het voorstel. Om de Kamers te verkleinen is een grondwetswijziging nodig. Daarvoor moet het parlement twee keer instemmen in twee opvolgende kabinetstermijnen.

Beroepsonderwijs 30 jaar en ouder
Het vorige kabinet wilde de overheidsbijdrage stopzetten voor mbo-opleidingen van 30-plussers. Op dat plan kwam veel kritiek, van werkgevers- en werknemersbonden en de Kamer. Het voorstel werd gewijzigd; er werd een maximum gesteld aan het aantal leerplaatsen dat door de overheid werd bekostigd (47.000). Het hele voorstel wordt nu geschrapt.

Veteranenwet
Een oude Veteranenwet, nog ingediend door toenmalig staatssecretaris Jack de Vries van Defensie, is nu officieel ingetrokken. Die wet is overbodig geworden door een nieuwe Veteranenwet die vorig jaar door alle partijen in de Tweede Kamer is ingediend.

Ontslagvergoeding
Dit wetsvoorstel kwam uit de koker van het kabinet-Balkenende IV. Wie 75.000 euro of meer verdient, zou bij ontslag hooguit een jaarsalaris mee krijgen. Minister Donner van Sociale Zaken nam het voorstel over tijdens Rutte I. Het belandt nu alsnog in de prullenbak. Het huidige kabinet gaat de norm wel doorvoeren voor werknemers in de collectieve sector.

Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11698/Kabinet-Rutte-II/article/detail/3354543/2012/11/27/Rutte-II-rekent-af-met-14-wetsvoorstellen-van-Rutte-I.dhtml

Advertentie

Reacties

3 gedachtes over “Rutte II rekent af met 14 wetsvoorstellen van Rutte I

  1. Goede morgen, bedankt voor dit bericht. Maar is daar enig nieuws over dubbele nationaliteit etc Graag ontvang ik daarover een email Groeten, Eveline Jona

    >________________________________ > From: Nederlander Blijven >To: jonamelbourne@yahoo.com.au >Sent: Friday, 30 November 2012 12:13 AM >Subject: [Nieuw bericht] Rutte II rekent af met 14 wetsvoorstellen van Rutte I > > > WordPress.com >Nederlander posted: “Het kabinet-Rutte II neemt afscheid van 14 wetsvoorstellen van het vorige kabinet. Daartussen zitten ook enkele stokpaardjes van de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV. De nieuwe coalitie van VVD en PvdA is niet van plan de griffierechten te verhogen, mini” >

    Geplaatst door fam Jona | 29 november, 2012, 17:23
  2. Vertrouwensregel Een minister en het kabinet als geheel moeten het vertrouwen hebben van het parlement. De Kamer kan het vertrouwen opzeggen door een motie van wantrouwen in te dienen tegen een minister of het tegen het hele kabinet. Als er geen vertrouwen meer is bij een meerderheid van het parlement moet een minister, of het hele kabinet, aftreden. In geval van een conflict binnen het kabinet biedt het kabinet meestal zelf ontslag aan de koning aan. Dan volgen vaak nieuwe verkiezingen en een nieuwe kabinetsformatie.

    Geplaatst door Damian Jennings | 1 november, 2013, 07:11

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: