//
lees...
In de pers

Discussie dubbele nationaliteit in doofpot

Nederlanders die naar het buitenland verhuizen moeten nog altijd kiezen tussen het Nederlandse en hun nieuwe paspoort. In hoeverre worden ze daarmee belemmerd in hun dagelijks bestaan in hun nieuwe landen?

…..

Eelco Keij houdt vanuit New York Nederlanders over de hele wereld op de hoogte van de huidige situatie. Want nog altijd verlies je je Nederlanderschap wanneer je ‘vrijwillig een andere nationaliteit aanvraagt’.

‘Het domste wat je kunt doen’
“Ze maken het moeilijk voor Nederlanders een normaal gezinsleven op te richten in het buitenland. Dat is heel raar, want wij worden vooral aangemoedigd in het buitenland te gaan studeren. Maar er te wonen? Oef, dat gaat echt te ver.”

Nederlanders die met hun bedrijfje naar het buitenland gaan, doen vaak goede zaken voor de Nederlandse schatkist. “Juist deze Nederlanders zorgen voor een enorme economische meerwaarde.”

…..

Emigranten weten van niets
Uit onderzoek van Nieuws.nl blijkt dat veel ‘Dutchies’ in het buitenland niet weten van de beperkingen waar mede avonturiers tegenaan lopen.

…..

Yaolan Liem, een Nederlandse psycholoog in Perth, Australië, trouwde in 2007 met een Australiër, en heeft sindsdien zowel het Nederlandse als het Australische paspoort. “Toch schrok ik toen ik hoorde dat mensen nu moeten kiezen. Vreselijk.”

3 uitzonderingen
Liem behoort tot de één van de drie uitzonderingen op de regel. Er zijn gevallen waarin je wél twee verschillende paspoorten kunt hebben:

1) Als je bent gehuwd of een geregistreerd partnerschap hebt met iemand van een andere nationaliteit.
2) Als je vóór je 18e minstens vijf jaar onafgebroken hoofdverblijf in het land van die andere nationaliteit hebt gehad.
3) Als je in het land van die andere nationaliteit bent geboren en je daar hoofdverblijf hebt gehad op het moment dat je die nationaliteit kreeg.

‘Je weet nooit hoe de toekomst gaat verlopen’
“In Argentinië heb ik een permanente verblijfsvergunning met het bijbehorende id-kaart. Het enige wat ik daarmee niet mag, is stemmen voor nationale verkiezingen. Maar dat was voor mij nooit reden om mijn Nederlands paspoort op te geven”, vertelt reisbegeleider Tim Pierik die sinds 12 jaar in Argentinië woont. “Hoewel ik op dit moment nog niet van plan ben terug te keren, blijft die deur wel op een kier staan.”

Pierik is niet de enige. “Je weet nooit hoe de toekomst gaat verlopen”, vindt ook een tweede Nederlander die in Argentinië woont.
…..

Geen klantenkaarten
“Wij hebben allemaal nog gewoon de Nederlandse nationaliteit”, vertelt huisarts Marije Galavazi die al een tijdje in Zweden woont met haar man en kinderen. Zij mag niet voor de regering stemmen, maar dat beschouwt ze niet als een probleem.

“Vervelender is dat ik nu geen identiteitsdocument heb met het Zweedse BSN-nummer. Dat maakt simpele dingen zoals klantenkaarten bij de supermarkt, kledingketens, werkpasjes verlengen, et cetera zeer omslachtig en soms onmogelijk”, vertelt ze aan Nieuws.nl.

…..
Bron http://www.nieuws.nl/algemeen/20140911/Afschaffing-dubbele-nationaliteit-in-de-doofpot-gestopt

Advertentie

Reacties

3 gedachtes over “Discussie dubbele nationaliteit in doofpot

 1. Ik ben een Nederlandse ik was 29 toen ik Nederland verliet ik woon in HOUSTO TX U S A ik heb een kind ge adopteerd toen dacht ik was beter ook om amerikaans te worden nu ben ik 72 ik heb er altijd spijt van gehad ik heb een burger,s nm in Nederland ik krijg A O W is nu mogelijk om dubbele nationale tijd te hebben? Ik ben ook geintresserd om terug te gaan maar ik dacht als je gezondheids verzekering aan schaf heb je de zelfde rechten als dat ik Nederlandse was gebleven

  graag een antwoord hier op

  walter.johanna@ymai.com

  Geplaatst door Johanna Walter | 30 september, 2014, 11:41
  • Beste Johanna, neem contact op met Nederlandse ambassade of consulaat om te kijken of u uw Nederlanderschap terug kan krijgen. Het hangt van veel factoren af. Bijvoorbeeld, toen u Amerikaanse werd, was u toen getrouwd met een Amerikaan?
   U kunt ons emailen op nederlanderblijven {at} gmail.com

   Geplaatst door Nederlander | 4 oktober, 2014, 11:12
 2. Doofpot, … ja daar kunnen onze parlementariers goed mee omgaan hoor. Ik ben er onlangs achter gekomen dat mijn kinderen (9 & 13) en ik effectief uit Nederland verbannen zijn in ieder geval todat hun Braziliaanse moeder / mijn echtgenote, waar ik 20 jaar geleden mee getrouwd ben terwijl ik voor Shell in het buitenland werkte, als gevolg van de drakonische Nederlandse immigratie wetgeving niet samen met ons in Nederland mag wonen todat zij geslaagd is voor de drie verplichte inburgerings examens (en dat kan dus echt heel lang duren als je niet in Nederland woont en geen toegang hebt to Nederlandse inburgerings scholen en gewoon niet zo goed overweg kunt met de nogal aparte Nederlandse grammatica en uitspraak).

  Officieel zijn die examens er natuurlijk om de huwelijks immigranten een goede start te geven in Nederland en om schijnhuwelijken tegen te gaan. Maar het feit dat er maar weinig gevestigde Nederlanders in staat zijn om te slagen voor deze idiote examens en dat Europeanen, Amerikanen, Australiers, Canadezen en Jappanners zijn vrijgesteld, ondersteunt de alternatieve hypothese dat het er in werkelijkheid gewoon om gaat om tweede & derde generatie Marrokaanse & Turkse Nederlanders te beletten om huwelijkspartners uit Marrokko en Turkije te importeren. Brazilianen en nog wat andere, economisch minder belangrijke nationaliteiten fungeren als de noodzakelijk cammouflage en hebben gewoon pech. is natuurlijk iets wat zolang mogelijk in de doofpot moet blijven, want deze oncomfortabele waarheid zou natuurlijk wel eens tot vervelende consequenties kunnen leiden als Islamitische en economisch minder belangrijke handels partners van Nederland er achter komen wat er in werkelijkheid aan de hand is.

  Het lijkt er dus op dat domme kortzichtigheid opnieuw troef is bij de Nederlandse kamerleden, net zoals bij het “lumineuse” idee om dubbele paspoorten te gaan verbieden.

  Geplaatst door Jan Pieter Tromp | 8 oktober, 2014, 07:01

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: