//
lees...
In de pers, Kort of geblogd

D66 voor behoud dubbel paspoort over de grens (Telegraaf, 5 nov 2011)

D66 voor behoud dubbel paspoort over de grens (Telegraaf) 

DEN HAAG –  Nederlanders die in het buitenland wonen en van dat land ook een paspoort krijgen, moeten daarnaast ook over hun Nederlandse paspoort kunnen blijven beschikken. De fractie van D66 in de Tweede Kamer moet zich daarvoor inzetten, zo beslisten de leden van deze partij zaterdag op het D66-congres in Den Haag.

Het kabinet wil meervoudige nationaliteit beëindigen om allochtonen die het Nederlanderschap willen verwerven, te dwingen een keuze te maken. In zo’n geval moeten zij hun oude paspoort opgeven. D66 vindt het ongewenst dat ook Nederlandse expats hiermee te maken kunnen krijgen. De leden willen dat de fractie aandringt op nader onderzoek en stelling neemt tegen het huidige wetsvoorstel. Ze noemen Nederlandse expats „een smeermiddel” voor de Nederlandse economie.

Het congres stemde zaterdag ook in met een motie waarin aan de D66-Kamerleden wordt gevraagd om de doortrekking van de snelweg A15 te realiseren door middel van een tunnel onder het Pannerdensch Kanaal.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) heeft het plan om die snelweg door te trekken door middel van een brug. Daarmee zou echter, volgens het congres, onvervangbare natuur worden doorsneden. Bovendien is destijds ten behoeve van de Betuweroute besloten om een tunnel aan te leggen. Nu alsnog een brug aanleggen ten behoeve van autoverkeer vinden de D66’ers dubbel zonde.

Een motie om het D66-standpunt over kernenergie te herzien, haalde het niet. Wel gingen de stembriefjes in meerderheid in de lucht toen werd gesproken over de benoeming van een nieuwe vicepresident van de Raad van State. De leden willen dat die procedure „transparant en gedepolitiseerd“ gaat verlopen en ze willen dat de fractie zich daarvoor gaat inzetten.

Advertentie

Reacties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: