//
lees...
In de pers

Meer ruimte voor behoud van dubbele nationaliteit (FD, 5 mei 2012)

Michiel Goudswaard

‘We moeten de ontwikkeling van ons recht inzetten om verbindingen te leggen met de wereld buiten Nederland. Het dient geen enkel nuttig doel om ten strijde te trekken tegen de dubbele nationaliteit, zoals het kabinet dat deed’, zegt Ernst Hirsch Ballin, hoogleraar Nederlands en 
Europees constitutioneel recht en oud-CDA-minister.

‘Juist een uitgesproken internationale oriëntatie kan onze samenleving en economie zuurstof geven. Ik ben daarom blij dat minister Spies van Binnenlandse Zaken de voorstellen om de dubbele nationaliteit drastisch in te perken nu naar de prullenbak heeft verwezen. Dat is een radicale koerswijziging. Al is het erg jammer dat zij niet veel eerder afstand heeft genomen van de erfenis die zij van haar voorganger Donner op het ministerie kreeg.

PVV

Blijkbaar was de ademnood bij de CDA-bewindslieden door de samenwerking met de PVV zo groot, dat zij het niet meer wilden of durfden opnemen voor openheid ten opzichte van het buitenland. Internationale oriëntatie is mensenwerk, en die oriëntatie is beslissend voor de toekomst van ons land. Op vrijwel iedere krantenpagina kun je zien hoe belangrijk het buitenland voor ons is geworden.

We hebben in Nederland 1,2 miljoen mensen met een dubbele nationaliteit, en dat heeft nooit problemen opgeleverd. De zinloze voorstellen van het kabinet om mensen te dwingen om een keuze te maken, waren een uiting van xenofobie. Expats, kinderen van migranten en mensen met internationale huwelijken zouden de dupe zijn geworden, terwijl zij juist een belangrijke trait d’union zijn met het buitenland.

Verruiming

Nu de voorstellen van het kabinet van tafel zijn, wordt een aanvaardbare situatie in het naturalisatierecht gehandhaafd. Maar het zou goed zijn om nu al na te denken over de vraag of de regelingen in de toekomst niet verruimd moeten worden. Uitgangspunt moet wat mij betreft zijn dat mensen afstand kunnen doen van een nationaliteit als zij dat willen. Je moet ze dat niet beletten, zoals landen als Marokko doen.

Als mensen hun dubbele nationaliteit willen houden, moet dat kunnen. Laat ze die vrijheid, het gaat erom dat mensen die hier wonen een bijdrage leveren. We mogen dankbaar zijn dat velen dat doen en tegelijkertijd de kennis van hun eigen taal en cultuur meebrengen.

Onwenselijk

De strijd is nog niet gestreden, want niet alleen in de PVV gaan stemmen op om mensen te dwingen de banden met hun land van herkomst door te snijden. Maar als je mensen met een dubbele nationaliteit het mes op de keel zet, loop je het risico dat ze afzien van het Nederlanderschap. Dat heeft een averechts effect op de integratie en is onwenselijk.’

bron:
http://fd.nl/economie-politiek/555989-1205/meer-ruimte-voor-behoud-van-dubbele-nationaliteit

Advertentie

Reacties

7 gedachtes over “Meer ruimte voor behoud van dubbele nationaliteit (FD, 5 mei 2012)

 1. Dwang tot keuze ivm dubbele nationaliteit geeft in mij zelfs de overweging om gewoon staatloos te zijn. Ik heb maar een nationaliteit maar bij tijde schaam ik me een Nederlander te zijn. Overigens een goed bericht van Dhr Hirsch Ballin, zeker ook om het bevrijdingsdag is.
  Fijn om jezelf bevrijd te zien van xenofobie. Het betekent dat je beter in je vel komt te zitten. Maak nu van 6 mei maar de Fortuyndag.

  Geplaatst door leogerrit | 7 mei, 2012, 21:32
 2. hallo ik ben van geboorte nederlander ik ben naar houston tx geemigreerd toen ben ik amerikaanse geworden maar altijd spijt dat ik me nederlanse op moest geven .betekend dit nu dat ik nu een dubbel nationale tijd kan aan vragen ,ik zou heel blij zijn mijn nederlandse pasport terug te krijgen , kan iemand dat mijn vertellen .

  Geplaatst door johanna walter | 10 mei, 2012, 11:08
 3. Iedereen heeft het over vrijwillige aanname van de buitenlandse nationaliteit, dat dan de Nederlandse Nationaliteit komt te vervallen. Mijn kinderen waren minderjarig toen ik Amerikaanse werd. Ze waren op grond van hun geboorte in Amerika al Amerikaans en Nederlands. Doordat ik Amerikaanse werd hebben zij onvrijwillig hun Nederlanderschap verloren. Het belachlijke is dat ik mijn Amerikaanse nationaliteit kreeg……iets wat zij al hadden. Mijn aktie was dus helemaal niet op hun van toepassing, en toch verloren zij hun Nederlandse nationaliteit. Mijn jongste twee kinderen zouden graag in Nederland willen komen wonen.

  Geplaatst door jaxhealthcare | 12 juli, 2012, 13:39

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: