//
lees...
In de pers

Boerkaverbod en dubbel paspoort niet controversieel dankzij PvdA (NRC, 31 mei 2012)

door 

De wetsvoorstellen voor het boerkaverbod en het verbod op de dubbele nationaliteit mogen nog door het zittende demissionaire kabinet worden behandeld. Een meerderheid in de Tweede Kamer besloot vandaag de twee onderwerpen niet controversieel te verklaren. Steun van de PvdA gaf daarbij de doorslag.

Behalve CDA, VVD en PVV koos ook de PvdA om ervoor de twee omstreden punten nog voor de verkiezingen op 12 september te kunnen behandelen. D66-Kamerlid Gerard Schouw zei vandaag tegen persbureau Novum dit onbegrijpelijk te vinden. De PvdA is immers tegen de twee voorstellen. “De PvdA had dit tegen kunnen houden, maar wilde liever nog een keer een debat over het gevoelige onderwerp. Met als risico dat het boerkaverbod en het verbod op de dubbele nationaliteit wel gewoon door de Kamer komt.”

PVDA WIL WEL ZIEN HOE CDA-MINISTER SPIES ZICH HIER UIT REDT

Volgens politiek verslaggever van NRC Handelsblad Annemarie Kas heeft de PvdA echter zoiets van: “laat de minister maar komen.” Zij zegt: “Martijn van Dam van de PvdA stelt dat het debat er toch een keer van moet komen. Hij betwijfelt bovendien waarschijnlijk ook dat de twee voorstellen het gaan halen. Zelfs minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken heeft immers gezegd dat zij niet meer achter het Boerkaverbod staat. En ook op het gebied van de dubbele nationaliteit is zij, en coalitiepartner VVD, al wat gedraaid. Het was minister Spies dus eigenlijk wel goed uitgekomen als de twee voorstellen controversieel waren verklaard. De PvdA wil haar in dat opzicht niet helpen.”

Bovendien weet PvdA-Kamerlid Van Dam dat het maar zeer de vraag is of de twee voorstellen überhaupt wel voor half september kunnen worden behandeld: “De kwestie rond het boerkaverbod is een hele principiële discussie, die toch een keer gevoerd moet worden. De minister moet nog schriftelijke vragen hierover beantwoorden, dus of het Kamerdebat nog voor de verkiezingen kan plaatsvinden is maar zeer de vraag.”

SCHOUW: OPNIEUW BLOOTLEGGEN SPAGAAT VAN SPIES NIET WENSELIJK

Voor demissionair minister Spies liggen de twee onderwerpen gevoelig. Vorige week zei ze in een debat dat ze de twee wetsvoorstellen niet van tafel haalt. Maar toen ze streed voor het lijsttrekkerschap van het CDA nam ze wel afstand van de twee plannen, die ze als minister dient te verdedigen.

Dat de PvdA met de verkiezingen op komst deze spagaat van Spies nog een keer wil blootleggen, vindt Schouw echter onverkwikkelijk. “Leuk hoor, nog een keer zo’n debat, maar de PvdA had er beter voor kunnen kiezen om de onderwerpen controversieel te verklaren. Dan waren ze waarschijnlijk voorgoed van tafel.”

Van Dam erkent dat hij benieuwd is of Spies zich “nogmaals te kijk wil zetten door voorstellen te verdedigen waar ze niet achterstaat.” Maar dat is niet de enige reden waarom hij tegen het controversieel verklaren is. “Het boerkaverbod kan altijd nog worden teruggedraaid. En wat betreft de dubbele nationaliteit, dat is een onderwerp dat zo snel mogelijk van tafel moet. Zo’n anderhalf tot twee miljoen mensen zitten in onzekerheid over of ze een van hun paspoorten moeten inleveren. Zij verdienen snel duidelijkheid.”

Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2012/05/31/boerkaverbod-en-dubbel-paspoort-niet-controversieel-pvda-denkt-laat-maar-komen/

Advertentie

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: